 |
T.C.
YARGITAY
10. Ceza Dairesi
E: 2003/8855
K: 2004/5426
T: 6.5.2004
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- SATMAK AMACIYLA UYUŞTURUCU MADDE BULUNDURMAK
- TEMEL CEZANIN BELİRLENMESİ
İçtihat Özeti: Türkiye genelinde zaman zaman tonlara varan uyuşturucu madde ele geçtiği ve yargılama konusu olduğu, TCK'nın 403/5. maddesinde yazılı hürriyeti bağlayıcı cezanın üst haddinin 10 yıl olduğu, bu durumlarda dahi azami 10 yıl hapis cezasına hükmedilebileceği, sanıkta ise 6100 gram esrar ele geçirildiği, emsal dosyalar, hak ve nesa/et kuralları gözetilerek sanığın cezasının tayini gerektiği gözetilmeden, salt yasadaki kelimelerin tekrarı ile suçun işleniş biçimi yer ve zamanı ve sanığın suç işleme kastı gerekçe yapılarak Türkiye genelindeki uygulamaya aykırı biçimde temel cezanın asgari haddin çok üzerinde tayin edilmesi yasaya aykırıdır.
(765 s. TCK. m. 29, 403/5)
Satmak amacıyla uyuşturucu madde bulundurmak suçundan sanık Çiçeği'nin yapılan yargılanması sonunda; hükümlülüğüne dair (Adana Birinci Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 30.9.2003 tarih ve 2003/345 esas, 2003/255 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtayca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş ve sanık vekili temyiz incelemesinin duruşmalı o1arak yapılmasını talep etmiş olduğundan dava evrakı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının onama isteyen tebliğnamesi ile 23.12.2003 tarihinde daireye gönderilmekle duruşmalı olarak incelenerek gereği düşünüldü:
Mahkemece ceza tayin edilirken, cezanın maddede yazılı alt sınırın üzerinde belirlenmesi halinde, Anayasanın 141/3. ve CMUK.nun 32. maddesi gereğince gösterilen gerekçenin, TCK.nın 29. maddesinde belirtildiği şekilde, sanığın kişiliği, suçun işleniş yer ve biçimi, nedeni ve işlenmesindeki özellikler ile zarar yada tehlikenin ağırlığı, kastın veya taksirin yoğunluğu ile ilgili bilgi ve belgelerin isabetle değerlendirildiğini gösterir biçimde yasal ve yeterli olması gerekir.
Gerekçenin bu niteliği kararı aydınlatmak, keyfiliği önlemek ve tarafları tatmin etmek özelliklerini taşıması yanında, hakimin aşağı ve yukarı hadler arasında takdir yetkisini kullanırken TCK.nın 29. maddesinde düzenlenen kuralın dışına çıkıp çıkmadığının Yargıtay'ca değerlendirileceğini de göstermektedir. Yargıtay'ın görevi, yasaların Türkiye genelinde hukuka uygun olarak uygulanıp uygulanmadığını denetlemek, içtihatları ile ülkede yasaların ve hukuk kurallarının uygulanmasındaki birliği sağlamaktır.
Türkiye genelinde zaman zaman tonlara varan uyuşturucu madde ele geçtiği ve yargılama konusu olduğu, TCK.nın 403/5. maddesinde yazılı hürriyeti bağlayıcı cezanın üst haddinin 10 yılolduğu, bu durumlarda dahi azami 10 yıl hapis cezasına hükmedilebileceği, sanıkta ise 6100 gram esrar ele geçirildiği, emsal dosyalar, hak ve nesafet kuralları gözetilerek sanığın cezasının tayini gerektiği gözetilmeden, salt yasadaki kelimelerin tekrarı ile suçun, işleniş biçimi, yer ve zamanı ve sanığın suç işleme kastı gerekçe yapılarak Türkiye genelindeki uygulamaya aykırı biçimde temel cezanın asgari haddin çok üzerinde tayin edilmesi
Yasaya aykırı, sanık vekilinin temyiz itirazları ve duruşmadaki sözlü savunmaları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 6.5.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.