 |
T.C.
YARGITAY
10. Ceza Dairesi
E: 2002/30290
K: 2003/846
T: 25.2.2003
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ÖZEL BİR YER SAĞLAYARAK UYUŞTURUCU MADDE KULLANILMASINI KOLAYLAŞTIRMAK
İÇTİHAT ÖZETİ: Sanık İlhan'ın evi, suça konu eroin kullanımını kolaylaştırıcı nitelikte ise de; sanığın diğer sanıkları ve uyuşturucu madde zehirlenmesinden ölen Eyüp'ü arkadaşları olmaları nedeniyle evine davetetmesi ve sözkonusu evde birlikte dört gün geçirdikleri halde, olay günü olan 4. güne kadar kalınan sürede, eroin kullanılmamış koması karşısında, sanığın, evini, uyuşturucu kullanımını kolaylaştırmak iradesiyle diğer sanıkların ve ölen Eyüp'ün yararlanmasına sunduğunun kesin kabulünün olanaklı olmaması ve olay günü gerçekleşen eroin kullanımına, arkadaşlık ilişkileri çerçevesinde göz yummasının da olası olması; dosya kapsamında, sanığın, uyuşturucukullanımınıkolaylaştırmak kastıyla, diğer sakınlara özel yer sağladığına dair, sanığın savunmasının aksini ortaya koyabilecek, kesin ve yeterli başka hiç bir kanıtın da yer almaması nedeniyle mahkemece sanık hakkında beraat kararı verilmesi yerindedir.
(765 s. TCK. m. 404/1, 7)
Özel bir yer sağlayarak uyuşturucu madde kullanılmasını kolaylaştırmak ve bu suretle ölüme sebebiyet suçundan sanık İlhan'ın yapılan yargılaması sonucunda; beraatine ilişkin (Bakırköy Ikinci Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 3.7.2001 gün ve 1999/180 Esas, 2001/254 Karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtayca incelenmesi o yer C. Savcısı tarafınd,an istenmiş olduğundan, dava dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bozma isteyen tebliğnamesi ile 26.11.2002 tarihinde Daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
Özel bir yer sağlayarak bir kimsenin uyuşturucu madde kullanmasını kolaylaştırma suçunun oluşabilmesi için, sanığın, uyuşturucu maddeyi kolaylıkla kullanmaya elverişli herhangi bir yerden, başkasının yararlanmasını sağlayarak, o kişinin uyuşturucu madde kullanmakfiilini kolaylaştırması ve mülkiyet ya da zilyedliğinde bulunan bu yerin, bir başkasının uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştıracağını bilerek ve bu sonucu isteyerek hareket etmesi, yani genel kastının bulunması gerekmektedir.
Dosya kapsamı ve sanıklar İlhan, Ercan ve Birgül'ün tüm aşamalarda değişmeyen, birbirini doğrulayan ve aksi kanıtlanamayan savunmalarına göre; dava konusu olayda, sanık ılhan'ın evi, suça konu eroin kullanımını kolaylaştırıcı nitelikte ise de; sanığın, diğer sanıkları ve uyuşturucu madde zehirlenmesinden ölen Eyüp'ü arkadaşları olmaları nedeniyle evine davet etmesi ve sözkonusu evde birlikte dört gün, geçirdikleri halde, olay günü olan 4. güne kadar kalınan sürede, eroin kullanılmamış olması karşısında, sanığın, evini, uyuşturucu kullanımını kolaylaştırmak iradesiyle diğer sanıkların ve ölen Eyüp'ün yararlanmasına sunduğunun kesin kabulünün olanaklıolmaması ve olay günü gerçekleşen eroin kullanımına., arkadaşlık ilişkileri çerçevesinde göz yummasının da olası olması; dosya kapsamında, sanığın, uyuşturucu kullanımını kolaylaştırmak kastıyla, diğer sanıklara özel yer sağladığına dair, sanığın savunmasının aksini ortaya koyabilecek, kesin ve yeterli başka hiç bir kanıtın da yer almaması ve böylelikle, mahkemece, atılısuçtan sanık hakkında beraat kararı verilmesinin yerinde olması nedeniyle, tebliğnamedeki bozma düşüncesine katılınmamıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun şekilde, oluşan inanç ve takdirine, incelenen dosya içeriğine göre o yer C. Savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile hükmün isteme aykırı olarak ONANMASINA, 25.2.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.