 |
T.C.
YARGITAY
10. Ceza Dairesi
E. 1993/4391
K. 1993/5793
T. 13.5.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
TEŞEKKÜL HALİNDE UYUŞTURUCU BULUNDURMAK
TEMEL CAZANIN İKİ SINIR ARASINDA BELİRLENMESİ
KARAR ÖZETİ Temel cezanın dayanağı olarak TC. Yasasının 403. maddesinin 5. bendi yerine 4. bendinin gösterilmesi yasaya aykırıdır.
Uyuşturucu madde ihraç etmek için oluşturulan teşekkül içinde yer alan sanığın teşekkülü gizlemek için üzerine kaydettirilen sürücüsü olduğu TIR'la, göstermelik olarak yüklenen gıda maddelerinin ihracı için gerekli gümrük işlemleri yaptırıldıktan sonra İstanbul çıkışında seyrettiği sırada güvenlik görevlilerince durdurulduğu, yapılan aramada Dorse'nin tavanındaki gizli bölmede 103 kg. 189 gr. 947 santigram eroin ve morfin ele geçirildiği anlaşıldığından; TCK.nun 29/son maddesi dikkate alınarak temel ceza alt sınırın üzerinde belirlenmelidir.
(765 s. TCK. m. 403/5, 29/son)
Teşekkül halinde uyuşturucu maddelerden eroin bulundurmaktan sanıklar Sabri ve Mehmet'in yapılan yargılanmaları sonunda; sanık Mehmet'in üzerine atılı müsnet suçtan beraatine, diğer sanık Sabri'nin ise, eylemine uyan TCK.nun 403/4, 6, 7~ 405/2, 59. maddeleri gereğince 5 yıl ağır hapis ve 6.449.375.000 lira ağır para cezası ile hükümlülüğüne, 647 sayılı Kanunun 5. maddesi gereğince ağır para cezasının 24 eşit taksitte Ödenmesine, 2918 sayılı Yasanın 119. maddesi gereğince sürücü belgesinin süresiz olarak geri alınmasına, hakkında 31, 33, 36 ve 40. maddelerinin uygulanmasına dair, (İstanbul Bir Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi)nden verilen 2.2.1993 gün ve 1992/306 esas 1993/17 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık Sabri vekili ve C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'nın onama isteyen 16.4.1993 tarihli tebliğnamesi ile Daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
A) Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde tartışılan delillere mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, dosya içeriğine göre yerel C. Savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle sanık Mehmet hakkındaki beraat hükmünün istem gibi ONANMASINA.
B) Sanık Sabri hakkındaki hükme yönelik temyize gelince:
Yerinde görülmeyen diğer itirazların reddine. Ancak:
1- Temel cezanın dayanağı olarak TC. Yasasının 403. maddesinin 5. bendi yerine 4. bendinin gösterilmesi,
2- Mahkemenin iki sınır arasında temel cezayı belirlerken TC. Yasasının 29/son maddesinde sayılan nesnel ve öznel ölçütlerle benzerlerini dikkate alması zorunludur.
Uyuşturucu maddelerle ilgili eylemler cezalandırılırken bir yandan fertlerin bu maddeleri kullanmalarını, böylece maruz kalacakları olumsuz sonuçları önlemek, diğer yandan sözü edilen maddelerin dolaylı etkilenme karşı toplumu korumak, başka bir anlatımla kamu esenliğine ve genel sağlığa yönelecek tehlikeleri engellemek amaçlanmıştır.
İncelenen dosya içeriğine göre, sanığın Yurt dışına uyuşturucu madde ihraç ederek haksız kazanç sağlamak üzerine oluşturulan teşekkül içinde yer aldığı, nakilde kullanmak amacı ile satın alınan TIR'ın teşekkülün varlığını gizlemek için sürücü durumundaki sanığın üzerine kaydettirildiği ve dorsenin tavanına gizli bölme yaptırılarak temin edilen toplam 103 kilogram 189 gram 947 santigram net eroin ve morfin içeren uyuşturucu maddenin Yalova yakınlarında buraya yerleştirildiği sanığın yönetimindeki bu araca Eğridir İlçesi'nden yüklenen göstermelik gıda maddelerinin ihracı için gerekli gümrük işlemleri yaptırıldıktan sonra talimat doğrultusunda yola çıktığı, başlangıçtan beri olayı izlemekte olan güvenlik görevlilerince İstanbul çıkışında durdurularak uyuşturucu maddenin ele geçirildiği anlaşılmaktadır.
Suçun organize olarak işlemiş biçimi, korunan hukuksal konunun Önemi, ele geçirilen uyuşturucu maddenin etkinliği ile miktarının fazlalığı, suçtan doğacak tehlikenin ağırlığı karşısında suç ile verilecek ceza arasında adaletli ve mantıksal bir oran sağlanarak temel cezanın alt sınırın üzerinde belirlenmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
Yasaya aykırı, sanık vekili ile yerel C. Savcısının temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak (BOZULMASINA), 13.5.1993gününde oybirliği ile karar verildi.