 |
T.C.
YARGITAY
Onuncu Ceza Dairesi
E. 1993/13625
K. 1994/3292
T. 8.3.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÇEK KANUNUNA AYKIRI DAVRANIŞ
KARAR ÖZETİ İhtar mektubunun, şirket hesabından yetkili olarak çek keşide eden sanık adına düzenlenip usulüne uygun olarak adı geçen şahsa tebliği gerekir. Aksi takdirde, çekin mahkemece bankaya tevdi edilip zorunlu ihtaratın yapılması sağlanmalıdır.
(3167 s. Çek K. m. 7)
3167 sayılı Kanuna aykırılıktan sanık Bahattin' in yapılan yargılaması sonunda; hükümlülüğüne dair, (Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 31 .3.1993 gün ve 1992/339 esas, 1993/289 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenhlmiş olduğundan; dava evrakı C. Başsavcılığı'nın bozma isteyen 2.12.1993 tarihli tebliğnamesi ile Daireye gönderilmekle incelenip, gereği düşünüldü:
Sair temyiz itirazları yerinde değilse de;
Muhatap bankaca, 3167 sayılı Yasanın 7. maddesine göre zorunlu olduğu ihtaratı yaptığı cevaben bildirilmişse de cezaların şahsiliği prensibi uyarınca ihtar mektubunun şirket hesabından yetkili olarak çek keşide eden sanık adına düzenlenip usulüne uygun olarak adı geçen şahsa tebliğ edilmesi gereği gözetilmeden, hesap sahibi şirket adına düzenlenen ihtar mektubu ve kime tebliğ edildiği belli olmayan PTT. alındı belgesine itibar olunduğu anlaşıldığından anılan maddede yazılı mevzubahis kuralın keşidecinin iyiniyetini göstermek imkanını sağlamak amacına yönelik olduğu da gözönüne alınarak çekin mahkemece bankaya tevdi edilip usulüne uygun 7. maddeye göre zorunlu ihtaratın yapılmasının sağlanması ve bu ihtarat üzerine Kanundaki yazılı 7 işgünü içinde düzeltme hakkını kullanıp kullanmadığının araştırılıp belgeleri de eklenerek sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi,
Yasaya aykırı ve sanığın temyiz itirazı bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün isteme uygun olarak (BOZULMASINA), 8.3.1994 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.