 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/8-230
K: 1987/712
T: 7.10.1987
743/m.618
DAVA VE KARAR : Tarafların gösterecekleri delillerin toplanması, hukuki durumun tartışılması ve bundan sonra uyuşmazlık hakkında bir karar verilmesi gerekirken tesbit davasındaki delillere atıfta bulunarak uyuşmazlığın çözümü yönüne gidilmesi Yasa'ya aykırıdır.
Taraflar arasındaki "elatmanın önlenmesi" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Şişli Asliye 1. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 18.12.1985 gün ve 1984/962 - 1985/880 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
( ...Davacı gecekonduyu kendisinin yaptığından bahisle davalının elatmasının önlenmesine ve 900.000 lira ecrimisilin kendisinden tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkemece daha önce açılan tesbit davasına ait dosya daki deliller gözönünde tutulmuş ve davanın elatmanın önlenmesi bakımından tamamen, ecrimisil bakımından da kısmen kabulüne karar verilmiştir. Tesbit davasının tarafları ile bu davanın tarafları birbirinden ayrıdır. O itibarla bu dava tesbit davasının devamı şeklinde görülemez. Medeni Kanun'un 6. maddesi hükmüne göre herkes iddiasını isbat etmekle yükümlüdür. Davacının ne suretle taşınmaza malik olduğu, zilyed bulunup bulunmadığı, zilyedlik süresi araştırılmamıştır. Tarafların gösterecekleri delillerin toplanması, hukukî durumun tartışılması ve bundan sonra uyuşmazlık hakkında bir karar verilmesi gerekirken tesbit davasındaki delillere atıfta bulunarak uyuşmazlığın çözümü yönüne gidilmesi Yasa'ya aykırıdır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosya daki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosya daki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasa'ya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA), oybirliğiyle karar verildi.