 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/831
K: 1987/1093
T: 23.12.1987
DAVA : Taraflar arasındaki "kıdem ve ihbar tazminatı" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bakırköy İş Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 3.4.1987 gün ve 130-188 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafnıdan istenilmesi üzerine,
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 26.6.1987 gün ve 5981-6151 sayılı ilamı (...Davacı, Türk Tuborg Malt A.Ş. işçisi iken bu şirketin işyerini devretmesi ile eski işveren A.Ş. 31.5.1985'te tasfiye edilmiştir. Davacı, devirden sonra işyerine gidip çalışmıştır. Bunun üzerine bu keyfiyet belirtilmek suretiyle eski işveren tarafından iş akdinin tazminatsız feshedildiği davacı işçiye ihbar edilmiştir.
İşyerinin herhangi bir suretle devri iş akdinin feshini değil, devamını gerektirir. İş Kanununun 14/2. maddesindeki temel kural budur. Davacının devirle beraber haklı sebep olmaksızın işine devam etmemesi ancak yeni işveren için tazminatsız fesih hakını oluşturur. Oysa fesih işlemi eski işverence gerçekleştirilmiştir. Yeni işverenle bu durumda hukuki bir ilişkinin kurulduğu söylenemez. Ve her halükarda yeni işverenin ihbar ve kıdem tazminatı sorumluluğu düşünülmez.
Somut olay, bu şekilde geliştiği halde yeni işverenin ihbar ve kıdem tazminatından sorumlu tutulması Usul ve Yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
KARAR : Davacı işine haksız ve ihbarsız olarak son verildiğini iddia ile ihbar ve kıdem tazminatlarına hükmedilmesini istemiş, mahkeme davayı kabul etmiş, karar, olayda işyerinin devrinin söz konusu olduğu, hizmet sözleşmesinin bozulmasının önceki işverence gerçekleştirildiği, yeni işverenle hukuki ilişkinin kurulmadığı, yeni işverenin her halükarda tazminatla sorumlu olmayacağı gerekçesiyle bozulmuş, mahkeme direnmiştir.
Somut olayda işyeri, aynı holdingin iştiraklerinden olan tüzel kişiliği haiz bir kuruluştan diğer bir kuruluşa geçmiştir. Aralarındaki hukuksal ilişkinin özelliği ve karşılıklı yetkileri dikkate alındığında davalı anonim şirkete husumetin yöneltilmesinde ve koşulların gerçekleşmesi halinde bu kuruluşun tazminatla sorumlu tutulmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır. O halde bu yöne ilişkin direnme isabetli görüldüğünden ihbar, kıdem tazminatı koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediği ve sair yönler açısından temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın 9. Hukuk Dairesine gönderilmesi gerekir.
SONUÇ : Dosyanın yukarıda açıklanan nedenle 9 Hukuk Dairesine gönderilmesine, oyçokluğuyla karar verildi.