 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/61
K: 1987/595
T: 03.07.1987
DAVA : Taraflar arasındaki "şiddetli geçimsizlik" nedeniyle boşanma davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Trabzon asliye 1. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 24.3.1986 gün ve 1985/753 E., 1986/324 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 2 . Hukuk Dairesinin 9.10.1986 gün ve 1986/7571 - 8582 sayılı ilamı : (... Mahkemece tarafların evlilik birliğini devam ettirmelerinin imkansız hale geldiği kanısına varılmış ve buna davacı kocanın iktidarsız olduğu yolunda davalı tarafça çıkarılan şayianın neden olduğu kocanın toplumda haysiyetinin kırıldığı erkeklik duygusunun rencide edildiği gerekçcisi ile boşanmaya hükmedilmiştir.
Oysa, dosya içeriği ve toplanan delillerden tarafların evlendikten sonra yirmi ay birarada kaldıkları bu süre içinde cinsi birleşmenin olmadığı ve davacı kocanın kendi anası ile birlikte oturduğu evi terk ettiği davalının bir süre kayınvalide ile oturdukları sonra evi terk etmesinin istendiği bunun üzerine onunda evden ayrılarak babasının evine gittiği altı yıldır ayrı oturduklharı kocanın açtığı iki davanın red ile sonuçlandığı anlaşılmaktadır.
Ancak tanık sözlerinden kocanın iktidarsızlığına ilişkin sözlerin davalı tarafça çıkarıldığı anlaşılmamaktadır. Aksine davacı tanıklarının sözlerinden kocanın bu durumunun onların evlenmesine aracı olan Nazım tarafından tanık İhsana (madem erkekliği yoktu neden evlendi) demesi üzerine arakadaşları tarafından duyulduğu her iki davacı tanığı İhsan ve Ahmetin açık beyanlarından anlaşılmaktadır. Diğer tanıklar da davalıdan böyle bir şey duymadıklarını kesinlikle bildirmektedirler.
Şu durum karşısında davalıdan sadır olmayan bir şaiyadan davalıyı sorumlu tutmak olanaksızdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı 3.7.1987 BOZULMASINA, oyçokluğuyla karar verildi.