 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/6
K: 1987/716
T: 14.10.1987
DAVA : Taraflar arasındaki "iptal" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; ANTALYA İş Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 14.11.1985 gün ve 1983/295-1985/682 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin 1.7.1986 gün ve 1986/3737- 3963 sayılı ilamı: (..Dava konusu olayda, orman idaresine ait depoda sadece istif ve tasnif işi yaptığı belirlenenler bakımından, bu işlerin kesim, imal ve taşıma işleri dışında bulunduğu ve ücretin metreküp hesabına göre alındığı uyuşmazlık konusu değildir. Taraflar arasında uyuşmazlık, yapılan işe göre aradaki sözleşmenin niteliğinin hizmet akdi mi, yoksa istisna akdi mi olduğu noktasında toplanmaktadır. Bir kimsenin sigortalı sayılabilmesi için bu akitle çalışana yüklenilen iş görme ediminin işverene ait işyerinde ve onun denetim ve gözetimi altında yerine getirilmesi sorunludur. Bu davada, istif ve tasnif işlerinin depo işyerinde, idarenin gözetim ve denetimi altında yapılması karşısında, söz konusu ilişkinin hizmet akdine dayandığının kabulü, giderek anılan kişilerin 506 sayılı Kanunun 2. maddesi uyarınca sigortalı sayılmaları gerekmektedir. Hiç şüphesiz, ücretin metreküp üzerinden hesaplanıp, ödenmesi ve sözleşmelerin vahidi fiyat sözleşmesi şeklinde olması hukuki ilişkinin hizmet akdi niteliğini değiştirmez.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki olgular gözönünde bulundurulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi Usul ve Yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 14.10.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.