 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/477
K: 1988/6
T: 13.01.1988
DAVA : Taraflar arasındaki "eksik ödenen kıdem tazminatı" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Zonguldak 2.İş Mahkemesi'nce davanın kabulüne dair verilen 30.5.1986 gün ve 1983/2554 E. 1986/958 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 2.10.1986 gün ve 1986/7456 -8790 sayılı ilamı ile; ... Davacı 15.10.1959 tarihinden önce muvazzaf askerlik görevine ayrılmadan önceki sürenin kıdem tazminatına katılmasını istemiş, davalı da askerlikten önceki süreye ilişkin kıdem tazminatı aldığını ileri sürerek davanın reddini istemiştir.
Mahkeme isteği hüküm altına almış ise de dosya içinde davacının askerlikten önceki kıdem tazminatının bu konuda vekil tayin ettiği İ.Ç.'in, aynı tarihli kıdem tazminatının vekaleten kendisine ödenmesini talep eden dilekçesinin bulunduğu ve bu dilekçeye karşılık iş ve işçi servisi şefliğinin idari müdür muavinliğine yazdığı yazıda kıdem tazminatının hizmet süresine göre hesabı yapılarak tutarı olan 735.06 liranın muhasebe vekiline ödenmesi şeklinde ifadenin bulunduğu görülmüştür. Talep edilip kesin tahakkuk işlemine tabi tutulan tazminatın her ne kadar makbuzu ibraz edilememişse de ödeme ile ilgili işlerin yürütülmesinde kesin ödeme yapıldığının kabulü daha mantıklı ve akla yakın bulunduğundan davanın kabulü doğru görülmemiştir..." gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere, değerlendirmenin hayatın olağan akışı içerisinde yapılması icabedeceğine göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK'nin 429 'uncu maddesi gereğince BOZULMASINA, 13.1.1988 gününde oybirliği ile karar verildi.