 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/323
K: 1987/760
T: 23.10.1987
DAVA : Taraflar arasındaki "çalışma süresindeki Ücretin tesbiti) davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bursa 4. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 21.3.1986 gün ve 1985/896-11986/391 K. sayılı kararın incelenmesi davalı idare vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin 3.6.1986 gün ve 1986 gün ve 1986/5728-5821 sayılı ilamı: (..Davada, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanuna 2865 sayılı kanunla eklenen Ek maddenin "C" fıkrasını değiştiren 3157 sayılı kanun uyarınca imam ve hatiplikte geçen sürelerin tesbiti istenmekte olup, anılan ek madde hükümlerine göre ancak, T.C. Emekli Sandığı iştirakçilerinin bu Kanundan yararlanabileceği cihetle, davacının sözü edilen biçimde emekli Sandığının iştirakçisi olduğu araştırılmadan hüküm kurulmuştur.
Bundan ayrı sözü edilen Yasa hükümlerine göre Yalnız hizmet süresinin tesbitiyle yetinilmesi gerekirken verilecek hükmün niteliğinde şüpheye düşülebilecek sonucuna doğmasına neden olacak şeklinde süreler içerisinde alınan ücretin de belirlenmesi doğru değildir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir..) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre davacının Sosyal Sigortalar Kurumu iştirakçisi olduğu, daha evvel hizmet sürelerinin iş mahkemesince tesbit edilip karara bağlandığı anlaşılmıştır. Sigortalı işçi olan davacının daha önce iş mahkemesince süresi belirlenen hizmetine ilişkin ücretinin tesbiti de iş mahkemesinin görevine girer. Bu nedenle davanın görev yönünden reddi gerekirken esasa girilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir. O halde direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Hazine vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 23.10.1987 gününde oybirliği, nedeninde oyçokluğu ile karar verildi.