 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/292
K: 1987/459
T: 05.06.1987
DAVA : Taraflar arasındaki "tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, (Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi)nce davanın kısmen kabulüne dair verilen 31.10.1985 gün ve 244-713 sayılı kararın incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 2.7.1986 gün ve 2947-3863 sayılı ilamiyle Davacıların desteği Refik ile davalılardan mehmet arasındaki ilişki hizmet aktine dayanmaktadır. Bu gibi hizmet sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklara ilişkin davaların iş Mahkemelerinde görülmesi 5521 ve 1475 sayılı Kanunların 1. maddesi hükmü gereğidir.
Davalı Mehmet ile birlikte aleyhlerine dava açılan diğer davalıların işçi olmaması İş Mahkemesinin görevine etkili değildir. Davanın bütün davalılar yönünden davalılardan Mehmet'e tabi olarak özel mahkeme durumunda bulunan İş Mahkemesinde bakılması gerekir. O halde Konya'da ayrıca iş Mahkemesi varsa veya İş Mahkemesi mevcut olmadığı gibi iş davalarına bakmaya Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili de kılınmamışsa dava dilekçesinin görev yönünden reddi, şayet ayrı bir iş Mahkemesi bulunmayışından dolayı iş davalarına bakmaya Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili kılınmışsa ara kararı verilerek davaya İş Mahkemesi niteliği ile bakılması gerekir... gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacılar vekili.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesi hükmünce; İş Mahkemeleri, İş Kanununa göre işçi sayılan devrelerde işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi ile görevlidir. Kimlerin işçi sayılacağı 1475 sayılı İş Kanunun 1. maddesinde gösterilmiştir. Davacıların desteği olan Refik ile davalılardan Mehmet arasında mevcudiyeti iddia olunan ilişki, 1475 sayılı Yasanın kapsamına girecek nitelikte düzenli bir hizmet akdi niteliğini taşımadığından davaya bakmakla Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. Bu nedenle göreve ilişkin direnme uygun bulunduğundan esasa ilişkin temyiz itirazları incelenmek üzere dosya Özel Daireye gönderilmelidir.
SONUÇ : Dosyanın, yukarıda açıklanan nedenle 13. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine, 5.6.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.