 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1987/229
K: 1987/672
T: 23.09.1987
DAVA : Taraflar arasındaki "elatmanın önlenmesi" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sakarya Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 2.12.1982 gün ve 1982/134 - 537 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 17.3.1983 gün ve 1983/3077 - 2795 sayılı ilamı : (... Tarafların paylı mülkiyet üzerinebulunan taşınmazda satın aldıkları paylarına karşılık olarak özel parselasyon planında hangi parsellerin kendilerine bırakıldığı konusunda mahkemece yeterli araştırma ve soruşturma yapılmadan eksik inceleme ile yetinilerek yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki karada direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : Her ne kadar imar mevzuatına göre özel parselasyon geçerli sayılamaz ve ilke olarak özel parselasyona dayanılarak tescil isteğinde bulunulamaz isede tapulu bir parsel içerisinde yer belirlemek suretiyle satışı yapılması halinde fiili durumu belirleme ve müdahaleyi önleme amacıyle dava açılabiliceğine göre Hukuk Genel Kuruluncada benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki karada direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itiarzlarının kabulü ile direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı 23.9.1987 gününde BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.