 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1987/606
K: 1987/106
T: 09.03.1987
DAVA : Uyuşmazlık, suça konu olan "işe giriş bildirgesi"nde sigortalının imzasının bulunmamasının bildirgenin Ceza Hukuku açısından geçersiz sayılmasına neden olup, olmadığı, hususunda toplanmaktadır.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 9. maddesinde; (İşveren çalıştırdığı sigortalıları, örneği kurumca hazırlanacak bildirgelerle en geç bir ay içinde kuruma bildirmeye mecburdur) hükmü yer almaktadır.
Görüldüğü gibi madde'de, anılan bildirmenin, herhangi bir suretle değil, "örneği kurumca hazırlanacak bildirgeler"le yapılması öngörülmüş bulunmaktadır.
KARAR : Bu bildirge, Sosyal Sigortalar işlemler tüzüğünün 10. maddesinde, "işe giriş bildirgesi" olarak adlandırılmıştır. Kurumca hazırlanan ve halen uygulamada kullanılmakta bulunan örneğinde; Sosyal Sigortalar Kanununda öngörülen diğer bildirgelerde bulunmaya ve bulunmasıda gerekmeyen şu bilgilere yer vermiştir. (Sigortalının soyadı, adı, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi, cinsiyeti, uyruğu, nüfusta kayıtlı olduğu yer (İl-ilçe, hane, cilt sayfa) bu işyerine girmeden önce sigortalıya bağlı olarak çalışmışsa son işyerinin ili ünvanı ve adresi sigortalıya bağlı olarak çalışmışsa son işyerinin kurumda işlem gördüğü sicil numarası, İli, ünvanı ve bu bilgilerden sigortalıya ait olanları sigortalıca, işverene ait olanları da işverence, imzalarıyla belgelendirilir) hususlarına yer verilmiş ve böylece bilgilerin sağlamlığı ve ciddiliği güvence altına alınmıştır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu; (506 sayılı Yasanın 9. maddesine göre, işveren, çalıştırdığı sigortalıları, örneği kurumca hazırlanacak bildirgelerle en geç 1 ay içinde kuruma bildirmeye mecburdur. Kanun koyucu, bu madde hükmü ile, işe giren işçilerin belli süre içinde mutlaka kuruma bildirmelerini sağlamak istemiştir. Bunun içinde, sigortalının bildirilmesini belirli bir şekle ve usule bağlı tutmuş; şekle uymayan "bildiri"yi sigortalının işe girdiğini bildiren bir işlem olarak kabul etmemiştir. Bu nedenlerle örneğin, sigortalının işe girdiğinin işverence sözle ve aylık bildirge veyahut 3 aylık prim bordrosuyla bilindirilmesini, anılan madde yazılı anlamda bir bildiri olarak nitelemek ve geçerli saymak mümkün değildir) biçimindeki 21.1.1977 gün ve 3174635 sayılı kararı ile, şekle uymayan "bildiriyi, sigortalı'nın işe girdiğini bildiren bir işlem olarak kabul etmemiştir.
Suça konu sahte olarak düzenlenen işe giriş bildirgelerinin, sigortalılar tarafından imzalanmadığı bu itibarla hukuken geçerli niteliği kazanmadığı saptanmıştır.
Bu nedenle sanık vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, yasaya aykırı bulunan direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
Çoğunluk oyuna karşı olan üye, U.Tönük; Yerel Mahkeme direnme gerekçesini benimseyerek, onanması yolunda oy kullanmıştır.
SONUÇ : Açıklanan nedenle tebliğnamedeki istem gibi direnme hükmünün BOZULMASINA, 9.3.1987 gününde 2/3 geçen çoğunlukla karar verildi.