 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1987/167
K: 1987/422
T: 05.10.1987
DAVA : Türkiye Cumhuriyetine alenen tahkir ve tezyif etmek suçundan sanık NECMETTİN LÖK'ÜN, TCK.'nun 159, 59, 173/son maddeleri gereğince sonuç olarak on ay hapis ve üç ay ongün Manisa'da ikametle genel gözetim altında bulundurulmasına ilişkin hüküm, Özel Dairece incelenerek onanmasına karar verilmiştir.
Bu karara karşı itiraz yoluna başvuran C. Başsavcılığınca:
(.. Sanığın Muğla Şehirlerarası Otobüs Terminalinde gördüğü manzara karşısında, insan onurunun bu derecede küçülmesinden duyduğu teessürle kapıldığı infial sonucu suç konusu sözleri söylediği, Özel bir kastının bulunmadığı anlaşıldığından, Özel Daire onama kararının kaldırılarak, Yerel Mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmesi) talep olunmuştur.
Dosya içeriğine göre;
5.6.1985 günü saat 23.45 sıralarında, ortaderecede alkollü olarak Muğla Şehirlerarası Otobüs Terminaline bilet almaya giden sanık, beton zemin üzerinde çocukların ve bazı şahısların yarattığını görünce üzüntüye kapılıp "Böyle Türkiye Cumhuriyetinin a... koyarım" diyerek küfretmiş; bu sözleri işiten .. Devlet kuvvetlerini alenen tahkir ve tezyif etmek suçu üzerine yakalanan sanık hakkında tutanak düzenlenmiştir.
TCK.'nun 159. maddesinde müeyyideye bağlanmış, "Türklüğü, Cumhuriyeti, Büyük Millet Meclisini, Hükümetin manevi şahsiyetini, Bakanlıkları, Devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini veya adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif etmek suçu "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümlerden"dir. Bu maddedeki kasıt unsurunun, olayın akışının kül halinde değerlendirilmesi ile takdir ve tesbiti gerekir.
İnceleme konumuzu teşkil eden olayda sanığın, kalabalık bir mahalde birçok kişinin işitebileceği tarzda suç konusu sözleri söylemesi, "Cumhuriyet'i tahkir ve tezyif etmek özel kasdıyla hareket ettiğini açıkça gösterdiğinden, C. Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir.
Çoğunluk görüşüne katılmayan Başkan ve üyeler: (Bu suçun oluşması için, failde genel kasıttan maada, özel kastan da bulunduğunun tesbiti zorunludur. Alkollü olan sanığın aniden karşılaştığı içleracısı manzara karşısında, kendi bozuk durumunda verdiği infialin ve icapsız yakınmanın ifadesi olarak sarfettiği sözlerde Cumhuriyeti tahkir özel kastı bulunmadığı görüşüyle, C. Başsavcılığı itirazının kabulüne karar verilmesi gerektiği) yolda oy kullanmışlardır.