 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/9848
K: 1987/9888
T: 06.11.1987
DAVA : Ö.İ.İş Sendikası Genel Başkanlığı adına Av. E.S ile İ.İ.N. Sanayi AŞ. adına Av. N.A aralarındaki dava hakkında Bakırköy İş Mahkemesinden verilen 28.9.1987 günlü ve 184/1011. sayılı hüküm davacı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı sendika işverenin, tarafı bulunduğu 17.11.1986 tarihinde imzalanan ve 1.9.1986 ile 1988 tarihleri arası için yürürlüğe konulan TİS'nin 27'ci maddesinin A-d fıkrasının "1.8.1984 tarihinden sonra 4 ekip 3 posta ya da 7'li grupla 3 posta çalışma düzenine geçmek istiyen işyerleri, yendika ile mütabık kılınarak bu değişikliği yapabilirler" hükmüne rağmen sendikanın mutabakatı alınmadan söz konusu fıkradaki değişikliğin yapıldığını, böylece TİS'ne aykırı hareket edildiğini iddia ederek, 7'li grup çalışma düzeninin uygulanmasının muvafakatının alınmasına gerekliliğine karar verilmesini istemiştir.
Gerçekten sözü edilen TİS'nin 27'ci maddesinin d fıkrasında, bu fıkrada belirtilen çalışma düzenine geçmek istenen işyerleri için sendikanın mutabakatının alınması gerektiğine işaret edilmiştir. İşveren bu TİS'nin imzalanmasından dört gün önce, sendikanın mutabakatı alınmadan 13.11.1986 tarihinde yayınlandığı bir yazı ile 17.11.1986 tarihinden itibaren 7'li grupla 3 posta çalışma düzenine geçileceğine duyurmuş, anılan tarihten itibaren de; bu uygulamaya geçmiştir.
Taraflar TİS'nin bu hükmü ile, işyerindeki posta halindeki çalışma düzeni bakımından gerekli usul ve esasları birlikte tesbit edeceklerinin kabul etmişlerdir. TİS, hukuku açısından böyle böyle bir hüküm getirmesi mümkündür ve böyle bir hüküm taraflar için bağlayıcıdır. Sendikanının TİS, hükümlerine riayet edilmesini sağlamak istemesi de yasal hakkıdır ve görevleri içindedir. Bu itibarla çalışma düzenindeki değişik değişiklikler için muvafakatının alınmasını isteyebilir. Yeterki bunda işçilerin yararı söz konusu olsun, Böyle olunca sendikanın dava açmakta hukuki yararı bulunduğunu da kabul etmek gerekir. O halde, istek bu çerçevede düşünülerek işin esası yönünden bir karar verilmesi gerekirken sadece tesbit niteliğinde görülerek ve konu ile ilgili eda davası açılabileceğinden söz edilerek davanın reddine karar verilmesi isabetli görülmemiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeplerden dolayı BOZULMASINA 6.11.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.