 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/8397
K: 1987/7374
T: 07.09.1987
DAVA : İstanbul Valiliği adına Avukat F.S. ile G. Sendikası Başkanı A.Y. aralarındaki dava hakkında İstanbul 1. İş Mahkemesi'nden verilen 17.7.1987 günlü ve 286/597 sayılı hüküm davalı Sendika başkanı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, 7.9.1987 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI :
Uyuşmazlığın konusu, davalı Sendika'nın, yeterli çoğunluk sağlanmadan yapılmış bulunan, olağan Genel Kurul Toplantısı'nın (Kongre'nin) iptali istemine ilişkindir.
Dava, Vali tarafından açılmıştır.
Herşeyden önce, Valinin böyle bir dava açma yetkisi bulunup bulunmadığı yönü üzerinde durmak gerekir.
Hemen belirtelim ki, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nda Valiye, kanuna aykırı olarak yapılan Genel Kurul Toplantısının (Kongrenin) iptali için dava açma yetkisi veren açık bir hüküm yer almamıştır.
Hernekadar, Sendikalar Kanunu'nun 56 ve 58. maddelerinde öngörülen koşulların gerçekleşmesi halinde, Vali veya C. Savcısı tarafından sendikanın faaliyetinin durdurulması yada kapatılması istemi ile İş Mahkemesi'nde dava açılabilir ise de, bu hükümlerin olayımızda uygulanması hukuken mümkün değildir.
Diğer taraftan, 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 92. maddesindeki yollama uyarınca, Sendikalar hakkında da uygulanması gereken Dernekler Kanunu'nun 69 ve 78. maddelerine göre Genel Kurul Toplantısını Kanun'a ve Tüzüğe aykırı olarak yapan sendika yöneticilerinin cezalandırılmaları için C. Savcısı tarafından açılacak dava sonunda, Mahkemece Genel Kurul Toplantısının (Kongre'nin) iptaline de karar verilebilir.Ne varki, böyle bir dava, ancak Ceza Mahkemesinde açılabilir. Bu tür davalar İş Mahkemesinde görülemez.
Nihayet belirtelim ki, Sendikalar Kanunu'nun 63. maddesi gereğince, Medeni Kanun'un 68. maddesi hükmüne dayanarak iptal davası açma yetkisi de sadece sendika üyesine tanınmıştır.
Görüldüğü gibi, Vali, yeterli çoğunluk olmadan yapılan Genel Kurul toplantısının (Kongre'nin) iptali için dava açamaz. Öyle ise, davanın reddine karar vermek gerekir.
Bütün bu nedenlerle, davanın kabulüne ilişkin yerel mahkeme kararını onayan çoğunluğun bu görüşüne katılamıyoruz.