 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/7687
K: 1987/8467
T: 24.09.1987
DAVA : Davacı, yakacak, yemek parası, ücret farkı, yılbaşı ikramiyesi ve giyim parası ile kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacının çalıştığı işyeri önce Avcılar Belediyesi'ne bağlı iken bu işyeri bilahare İETT'ye devredilmiş daha sonra da davalı TEK'na geçmiştir. Bu şekilde gelişen olay işyerinin değişmesi şeklinde olmamış, işverenin değişmesi şeklinde olmuştur. Gerek 275 sayılı Yasanının 5'nci maddesinde, gerekse bundan sonra yürürlüğe giren 2822 sayılı yasanın 8'nci maddesinde işverenin değişmesi uygulanan TİS'nin geçersizliği sonucunu doğurmaz. Bu ilkeye göre işyerinin değişik işverenlere geçmesi halinde davacı eğer Avcılar Belediyesi ile bu işyeri için yapılan TİS'nden taraf işçi sendikasına üye olmadığı halde, sözleşmenin imzalanmasından sonra dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanıyorsa, sözü edilen sözleşmenin süresi içinde veya süresinden sonra hizmet akti olarak normatif hükümlerinden yararlanmaya devam eder. Bu durumda davacının yeni işverenlerinin başka sendikalarla yaptığı sözleşmelerden yararlanması söz konusu olamaz. Zira değişen işverenlerin yaptığı Toplu iş sözleşmeleri yapıldığı tarihteki bu işverenlere ait işyerlerini kapsayacaktır. Devralınan işyerinin yapılmış uygulamaya konulmuş TİS'nin kapsamında olduğu düşünülemez. Böyle olunca yeni işverenin taraf olduğu TİS'nin işçi yanını oluşturan sendikaya üye olması veya dayanışma aidatı ödemesi dahi durumu değiştirmez ve kendi çalıştığı işyerini kapsamayan bu sözleşmelerden davacı yararlanamaz. Bununla beraber davalı herhangi bir sebeple yararlanması mümkün olmayan TİS'nden davacıyı yararlandırmışsa ve yararlandırılan haklar kendisinin bağlı olduğu TİS'nin getirdiği haklardan fazla ise, bir şey isteyemez. Yararlandırıldığı sözleşmedeki haklar bağlı olduğu sözleşmeden daha az ise, ancak aradaki farkı isteyebilir. Her halükarda aynı anda iki TİS'nden birden yararlanamaz. Davacının bağlı olduğu sözleşme ile diğer sözleşmelerin getirdiği haklar karşılaştırılırken sözleşmelerin bütününün ve bu bütünlük içinde düzenlenen hakların birlikte değerlendirilmesi icap eder.
Bundan başka davacının işyerinde evvelce uygulanan TİS'ndeki asgari ücrete ilişkin hüküm, TİS süresi içinde gerçekleşen asgari ücrete ilişkin olup, sürenin bitiminden sonra değişen asgari ücretle ilgili değildir. TİS bu konuya ilişkin normatif hükmünü öncelikle kendi içinde sınırlamıştır. Onun için yürürlüğünden sonra yürürlüğe giren asgari ücret farklarından yararlanamaz.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer hususların incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 24.9.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.