 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/3847
K: 1987/4072
T: 22.04.1987
DAVA : H.-İş Sendikası Genel Başkanlığı adına avukatı (R.B.) ile P.Belediye Başkanlığı adına avukat (Ş.B.) aralarındaki dava hakkında Gaziantep İş Mahkemesi'nden verilen 27.3.1987 günlü ve 30/78 sayılı hüküm H.İş Sendikası avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1.3.1984 - 28.2.1986 tarihlerini kapsayan TİS.'nin 43. maddesinde işçilere yılda dört maaş tutarında ikramiye ödeneceği yazılıdır. Aynı TİS.'nin 48. maddesinde de işçilere her yıl ramazan ve kurban bayramlarından önce çıplak birer maaş tutarında ikramiye ödeneceği öngörülmüştür. Davacı sendika, 48. maddedeki birer maaş tutarındaki ödemenin aslında bayram herçlığı olarak kabul edilip ödemede bulunduğunu, ancak mülkiye müfettişinin "ikramiye" sözcüğüne dayanarak ödemelerin de ikramiye olduğunu böylece yılda dört ikramiyenin geçilmiş bulunduğunu raporunda belirtmesi üzerine işverenin bu bayram harçlıklarını durdurduğunu bildirerek 48. maddedeki ödemelerin ikramiye olmayıp, bayram harçlığı olduğunun tespitine yorum yoluyla karar verilmesini istemiştir.
Gerçekten TİS.'leri ile işçilere Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce "bayram harçlığı" adı altında bir ödemenin getirildiği bilinmektedir. Hemen hemen bütün TİS'lerde bayram harçlığı adı altında bir düzenleme yer almaktadır. Bunun adına bazen bayram ikramiyesi de denilmektedir. Burada amaç, işçilere 6772 ve 2448 sayılı Kanun'lara göre verilmesi gereken ikramiyeye ilaveten fazladan bir ikramiye vermek değil, bayramın özelliği gözönünde tutularak sosyal yardım şeklinde bir ödeme sağlamaktır. Nitekim sonraki TİS.'nin 44. maddesinde ihtilafa yol açan ikramiye sözcüğü kaldırılarak bunun yerine "bayram harçılığı" sözleri yazılmış, buna göre de ödeme yapılmıştır. Buradaki miktarın yeni bir maaş tutarında olduğu görülmektedir. Bu itibarla davada söz konusu edilen TİS.'nin 48. maddesinde yazılı birer maaş tutarındaki ödemeleri ikramiye değil, bayram harçlığı olarak kabul etmek lazımdır. O halde dava kabul edilmelidir. Yazılı şekilde isteğin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın bozularak ortadan kaldırılmasına ve işyerinde uygulanan 1.3.1984-28.2.1986 tarihlerini kapsayan TİS.'nin 48. maddesindeki Ramazan ve Kurban Bayramlarından önceki birer maaş tutarındaki ödemelerin kanunen ikramiye olmayıp bayram harçlığı olduğunun tespitine, 2822 sayılı Kanun'un 60. maddesi uyarınca 22.4.1987 tarihinde KESİN OLARAK karar verildi.