 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/2967
K: 1987/10776
T: 08.12.1987
DAVA : Davacı, TİS'den doğan ücret farkı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, 1.3.1979/28.2.1981 yürürlük süreli TİS'nin 49. maddesi uyarınca asgari ücertler arasındaki farkla ilgili olarak isteklerde bulunmuştur.
Gereçekten anılan TİS'nin 49. maddesinde bu sözleşmenin yürürlük süresi içinde asgari ücretlerin asgari ücret tespit komisyonunca yeniden saptanması halinde bu yeniden saptanan asgari ücretle, bir önceki yasal asgari ücret arasındaki farkın işçiye bu sözleşme ile sağlanan zam, hak ve yararla dışında ayrıca munzam bir zam olarak verileceği yazılıdır. Bir TİS ile o TİS'nin yürürlük süresi dışında hüküm getirilemez. Öte yandan, bir TİS hükmünün hizmet akdi hükmü olarak devam edebilmesi için o hükmün TİS sona erdiğinde uygulanmış, diğer bir ifade ile sözleşme süresi içinde hizmet aktinin etkilemiş olması gerekir. Sözleşme süresi içinde uygulanmamış veya uygulanabilirliği olmayan bir hüküm TİS hükmü niteliğini kazanmamış olacağından hizmet akdi hükmü olarak devam edemez, olayda söz konusu olan asgari ücret, TİS yürürlük süresi içinde gerçekleşmemiş ve bunun sonucu olarak 49. maddesi hükmü uygulama olanağına sahip olmamış bulunması itibariyle anılan hükmün TİS sona erdikten sonara hizmet akdi hükmü olarak devam etmesi düşünülemez.
YHK'nun TİS dışında istişari olarak verdiği kararın ise bağlayıcılığı yoktur. Bu nedenlerle davacı, davada sözü edilen asgari ücretler arasındaki farkı isteyemez. Bilirkişi raporunda belirtilen Yargıtay HGK'nun 2.4.1986 tarih ve 1984/9-802 E. ve 1986/329 K. sayılı kararı üzerine, İçtihadı Birleştirme istenmiş ise de; Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda İçtihadı Birleştirmeye gerek olmadığına karar verilmiş ve bundan sonra da Dairemizin yukarıda yazılı bozma kararı doğrultusunda istikrar kazanmış uygulamasına devam olunmaktadır.
Yazılı şekilde asgari ücretler arasındaki farka ilişkin isteği kabulü isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA,peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine,8.12.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.