 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/2921
K: 1987/3184
T: 26.03.1987
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı farkının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm, süresi içinde davalı Avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı emekli olduğu 29.4.1986 tarihinden sonra 5.6.1986 tarihinde imza edilen 1.3.1986 tarihinden itibaren etkili kılınan TİS ücret zamları ve diğer haklar sebebiyle fazla kıdem tazminatı istemiştir.
Davalı, isteğin yasa ve sözleşmeye aykırı olduğunu savunmuştur.
Mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
TİS'den yararlanma kuralları 2822 sayılı yasanın 9. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemede TİS'den yararlanma işçinin sözleşme ile bağlılığınını oluşturan üyelik esasına dayandırılmış ve TİS'nin imza tarihinde işyerinde çalışan ve hizmet akdi devam eden işçiler için yararlanmanın başlangıcını sözleşmenin başlangıç tarihine götürmüştür. Temel kural budur. Yasa, imza tarihinde çalışmayanların sözleşmenin başlangıç tarihinden yararlanmasını öngörmemiştir. Ancak TİS'ile buna ayrık hükümler getirildiği takdirde imza tarihinden önce sözleşmede kararlaştırılan şartlar içinde ayrılanların başlangıç tarihinden yararlanması mümkün olabilir.
Davacının yararlanmak istediği TİS'nde ise imza tarihinden önce emekli olanların bu sözleşmeden yararlanacağına dair ayrık bir hüküm getirilmemiştir. Sözleşme ile getirilen hüküm muvazzaf askerlik ve malulen emekliye sevk edilenler ile ölen işçilere ilişkindir. İstisnai hükümler dar yoruma tabidir. Ayrık hükümlerin genişletilerek yorumlanması yorum kurallarına aykırıdır. Bu itibarla mahkemenin sözleşmenin 4. maddesindeki ayrık hükmü genişleterek yorum yapması ve bu sebeple davayı kabul etmesi hatalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda açıklanan sebepten BOZULMASINA, 26.3.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.