 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/2696
K: 1987/3442
T: 01.04.1987
DAVA : ... adlarına Avukatları .... ile .... Sendikası Genel Başkanlığı adına Avukat ...., Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık adına Avukat ..... aralarındaki dava hakkında Ankara 3. İş Mahkemesinden verilen 26.2.1987 günlü ve 1515/59 sayılı hüküm davacılar ve müdahil Hazine Avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılar, davalı sendikanın 16 Kasım 1986 günü yapılan genel kurul seçimlerinde 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 2882 sayılı yasa ile değişik 14/14. maddesinde belirtilen on yıl bilfiil işçi olarak çalışmış olma şartını gerçekleştirmeyenlerin seçilmiş olduğunu Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz ettiklerini, ancak Seçim Kurulu Başkanlığınca tamamen eksik inceleme sonucu itirazlarının reddedildiğini, bu durum karşısında mahkemede dava açmak zarureti hasıl olduğunu bildirmek suretiyle bu davayı açarak, Sendika Yönetim Kurulu üyelerine seçilen fakat on yıl bilfiil işçi olarak çalışma şartı gerçekleşmiyen kişilerin yöneticiliklerinin iptaline ve kendilerinin seçimi kazandıklarına ve yöneticiliklerini belirlenmesine karar verilmesini istemişlerdir.
Mahkeme kesin hüküm tutulması ve İş Mahkemesinin davaya bakmaya görevli olmaması nedenleriyle davanın reddine karar vermiştir.
2821 sayılı Sendikalar Kanununun değişik 14. maddesi hükümlerine göre, Genel Kurullarda yapılacak seçimlerle ilgili olarak üye veya delegeleri belirleyen listelerin iki nüsha olarak o yer Seçim Kurulu Başkanı olan hakime ve mahalli mülkiye amirine tevdi edileceği, hakimin gerektiğinde ilgili kayıt ve belgeleri de getirip incelemek suretiyle varsa noksanları tamamlandıktan sonra seçime katılacak üye veya delegeleri belirliyen listeleri onaylayıp ilan edeceği ve üç günlük ilan süresi içinde listeye yapılacak itirazları inceleyip en geç iki gün içinde kesin olarak karara bağlıyacağı ve seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itarazları da aynı gün inceleyip kesin olarak karara bağlayacağı, itiraz süresinin geçmesi ve itirazların karar bağlanmasından hemen sonra kesin sonuçları ilan ederek ilgili sendika, sendika şubesi veya konfederasyona bildireceği öngörülmüştür.
Bu durumda görülmektedir ki, seçimle ilgili işlemlere karşı itirazların 14. maddedeki özel düzenleme çerçevesinde seçim Kurulu Başkanı olan hakime yapılması ve onun tarafından da kesin olarak karara bağlanması gerekecektir. Kanunda, listeler kesinleşip onaylandıktan ve seçim yapılıp itiraz süreleri geçtikten veya itirazlar karara bağlanıp kesinleştikten sonra sendika mensuplarının bu listelere ve seçim sonuçlarına karşı ayrıca bir itiraz veya dava hakkı tanınmamıştır. Olayda davacıların, davada sözünü ettikleri şahısların sendika yönetim kuruluna seçilebilmeleri için aranan şartlara haiz bulunmadıkları hususunda Seçim Kurulu Başkanı olan hakime itiraz ettiklerine ve bu itirazlarının reddedilmiş bulunmasına göre, davacıların artık bu konuda mahkemeye başvurma yetkileri yoktur.
Böyle hallerde yasa koyucu kamu düzeni nedeniyle mahkemeye başvurma yetkisini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, içişleri Bakanlığı veya ilgili Valiliğe vermiştir.
Olayda Valinin veya ilgili Bakanlığın usulüne uygun bir başvurusu ve davası da bulunmamaktadır.
O halde, davanın bu gerçeklerle reddi gerekirken yazılı şekilde reddi isabetsiz ise de; sonucu bakımından doğru olan kararın Usulün 438/son maddesi uyarınca açıklanan gerekçelerle onanması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan gerekçelerle ONANMASINA, 1.4.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.