 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1987/2077
K: 1987/2138
T: 18.02.1987
DAVA : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adana Bölge Müdürlüğü ile M.Sanayii ve Ticaret kollektif Şirketi adına avukatı O.Z.G aralarındaki dava hakkında Adana İş Mahkemesi'nden verilen 6.11.1986 günlük ve 75/24 D.iş sayılı hüküm, davalı şirket avukatınca temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Mahkeme 2822 sayılı kanunun 3299 sayılı Kanun'la değişik 22. maddesinin 2. fıkrasına göre oluşturduğu kararının temyizi kabil olmadığından sözedilerek temyiz dilekçesini reddetmiş ise de; usul hukukunda genel kural, mahkemelerce verilen kararların temyiz edilebileceği yolundadır. Temyizi kabil olmayan kararların bu genel kurala istisna oluşturacağından yasada ayrıca belirtilmesi ve açıklığa kavuşturulması gerekir. Uygulanan madde hükmünde ise görevli makamın başvuru üzerine veya re'sen altı iş günü içinde resmi arabulucu tayini için mahkemeye başvuracağından söz edilmiş mahkemenin verdiği kararın kesin olduğu veya temyizi kabil olmadığı yolunda başka bir hüküm yer almamıştır. o halde bu maddeye göre verilen hükümlerin genel kural uyarınca temyiz yolunun açık olduğunu kabul etmek gerekeceğinden temyiz dilekçesinin reddine dair kararın bozularak kaldırılması ve işin esasının incelenmesi uygun görülerek dosya ekleri incelendi.
SONUÇ : Toplu görüşmenin başladığı tarihten itibaren 60 gün geçmesine rağmen anlaşma sağlanamamış ve görevli makamın başvurusu üzerine mahkemece resmi listeden arabulucu tayin edilmiş ve bu arabulucunun katılımıyla toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin bir çoğunda anlaşma sağlanmış olduğunun anlaşılmasına göre temyiz itirazlarının reddi ile kararın ONANMASINA, 18.2.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.