 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E: 1987/2982
K: 1987/2470
T: 09.03.1987
DAVA : (M.C.) ile Orman Genel Müdürlüğü vekili Av. (M.A.B.) aralarındaki orman tahdidine itiraz, tesbit ve tescil davasının reddine dair Antalya 2. Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 26.12.1986 gün ve 539/1122 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı ile davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR : Hüküm, esas bakımından davacı tarafından, avukatlık ücreti yönünden de davalı Orkan İdaresi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu yerin 3116 sayılı Orman Kanunu'na dayanılarak yapılan ordman tahdit haritasının kapsamında kalan ve 5658 sayılı Yasaya göre iadesi gerekmeyen Devlet Ormanı olduğu ve 2896 sayılı Kanunla değişik 6831 sayılı Kanunun 2/b maddesine göre apılan incelemede de orman niteliğini yitirmediği görülerek orman sınırı içinde bırakıldığı, keşif, doüsya kapsamı ve uzman bilirkişilerce düzenlenen gerekçeli raporlarda açıklandığına ve mahkemece de deliller bu suretle değerlendirilip dava reddedildiğine göre davacının esasa ilişkin temyiz itirazlarıyernide bulunmamaktadır. Reddi ile hükmün esasının ONANMASINA, Orman İdaresinin avukatlık ücretiyle ilgili temyiz itirazlarına gelince: Bu davanın yanı Avukatlar tarafından izlenen bir çok davlardan birisi olduğu, Dairemize gönderilen dosyalardan anlaşılmaktardır. Yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari ücret Tarifelerinin 4. maddesinni 2. fıkrasında "Ancak, aynı Avukat tarafından izlenen ve ayrı ayrı emek ve çaba harcanmasını gerektirmeyen aynı konudaki birden çok işin sayılı dikkate alınarak her biri için tarifede yazılı miktarlar onda bire kadar indirilebilir" denilmiştir. bu hüküm naztara alındığı takdirde, davalı idare vekiline hükümde belirtilen avukatlık ücret takdiri gerekecektir. Bu yön bozma sebebi olarak ele alındığında temyiz edene davalı idarenin aleyhine sonuç doğur. Aleyhe bozma yasağı gözönünde tutularak hükmün bu sebeple bozulması yönüne gidilmemiştir. Orman İdaresinin avukatlık ücretine ilişkin temyiz itirazları bu bakımdan yernide değildir. Tarafların tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA 9.3.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.