 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
E: 1987/7820
K: 1987/9294
T: 23.10.1987
DAVA : 2911 sayılı Kanuna ayıkrılıktan sanıklar Necdet, Kemal, Gültekin, Yusuf, (N.Ö.), Ayşe, Sevgi, Nurşen, Kıymet, İlknur, Sibel, Nizamettin, Süleyman, Ali, Erol, Ahmet, Mehmet, (M.B.). Recep, Mete, Hasan, Şükrü, Abdurrahman'ın yapılan yargılanmaları sonunda; sanıklar Necdet, Kemal, Gültekin, Yusuf, (N.Ö.)'nün 2911 sayılı Kanunun 28/1, TCK.nun 59. maddeleri uyarınca 1'er yıl, 3'er ay hapis 8333'er lira ağır para cezalarıyla hükümlülüklerine ve zor alıma, diğer sanıkların beraatlerine dair, (Kayseri Devlet Güvenlik Mahkemesi)nden verilen 15.7.1987 gün ve 15 esas, 21 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi hükümlendirilen sanıklar ve C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan; dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile 24.9.1987 günü daireye gönderilmekle incelenip, gereği düşünüldü:
KARAR : Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Yasasına aykırılık suçlarından açılan kamu davalarının Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanunun 9. maddesinin (a-b-c-d) bentlerinde gösterilen ve mahkemenin asli görevine giren suçlardan olmadığı, ancak (e) bendinde belirtildiği üzere, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, hür demokratik düzen ve nitelikleri anayasada belirtilen Cumhuriyet aleyhine işlenmesi ve doğrudan doğruya Devletin iç ve dış güvenliğini ilgilendirmesi halinde Devlet Güvenlik Mahkemelerince bakılabileceği öngörülmesine, sevke oluş ve kabule göre ise..... Üniversitesi Öğrenci Derneği Yöneticilerinden olan sanıkların, Üniversite öğrenci dernekleri ile ilgili olarak TBMM'ne sunulan bir yasa teklifinin dernek kurma özgürlüğüne kısıtlama ve sakıncalar getireceği düşüncesiyle kanunlaşmasını önlemek amacıyla sınırlı olarak, açlık grevine başladıklarını duyurmaları, kendilerine katılan bazı öğrencilerle birlikte siyasi partilerin yöresel örgüt merkezlerine gidip görüşmeleri ilgili bakanlığa, düşüncelerini yansıtan telgraf çekmelerinden ibaret kalan eylemlerinin anılan (e) bendi kapsamına girmediği gözetilmeden yargılamanın suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi'nin görevine girdiği düşünülmeyerek, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce duruşmaya devamla yazılı şekilde hüküm kurulması,
SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş C. Savcısı ve sanıklar Necdet, Kemal, Gültekin, Yusuf, (N.Ö.) vekillerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, başka yönleri incelenmeksizin hükmün bu sebepten dolayı istem gibi BOZULMASINA, 23.10.1987 gününde oybirliği ile karar verildi.