Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1987/7559
K: 1987/11200
T: 10.11.1987
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Dava akde aykırılık nedeniyle kiralananın tahliyesi isteminden ibarettir. Mahkeme davayı reddetmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir. Kira sözleşmesinde kiralananın ne için kullanılacağı yazılmış ve kiracı da buna aykırı olarak kullanma şeklini değiştirmiş ise akde aykırı hareket etmiş olur. Bu değişmenin kiralanana zarar verip vermemesi önemli değildir. Ancak açıktan fena kullanma hali hariç akte aykırılık nedeniyle tahliye davası açılabilmesi için de kiralananın eski hale getirilmesi maksadıyla kiracıya ihtarname keşide edilmesi, ihtarnamede makul ve münasip bir süre verilmesi ve bunun sonuçsuz kalması gerekir.
Olayımızda, davacı, kiralananda yumurta satışı yapılması için davalılara kiraya verildiği halde sözleşmeye aykırı olarak peynir ve çökelek imal ettiklerini, ihtarla verilen süreye rağmen eski hale getirmediklerini ileri sürerek taşınmazın tahliyesini istemiştir. Davalı (T) kiralanana girdikleri gündenberi çökelek sattıklarını savunmuş, diğer davalı duruşmalara gelmemiştir. Mahkeme, iddia edilen işin, kiralananda yapılmasının çevreye ve taşınmazın aynına zarar vermediğini, bu halin olması halinde çevre sağlığı müdürlüğü ile belediyenin gerekli önlemi alacaklarını gerekçe göstererek davayı reddetmiştir.
Taraflar arasında yapılan 1.9.1983 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi ile, taşınmazda yumurta satışı yapılmak üzere kiraya verildiği, davalıların bu yeri peynir ve çökelek imalathanesi olarak kullandıkları, verilen 15 günlük süreye rağmen eski hale getirmedikleri anlaşılmaktadır. Mahkeme de bu durumun varlığını kabul etmiştir. Bütün sorun bu halin akte aykırılık teşkil edip etmeyeceği hususunda toplanmaktadır. Yukarıda da açıklandığı gibi bu gibi durumlarda akte aykırılığın kabulü için, sözleşmeye konulan kullanma şekline aykırı olarak yapılması için kiralanana zarar vermesine gerek yoktur. Kiralananın kullanma şeklini değiştirmemektir. Mahkemenin kabul ettiği olgu, kira sözleşmesine uygun olarak yapılanı, kullanmada kullanmanın taşınmaza zarar vermesi halinde sözkonusudur. Yoksa kiralananda yapılacak iş belirtilmiş ve kiracı da bunun dışında iş yapıyor ise akte aykırılığın varlığını kabul etmek gerekir. Ancak davalı (T.) kiralanana ilk girdiklerinden beri bu yerde peynir ve çökelek sattıklarını beyan ettiğine göre bu hususun araştırılması gerekir. Şayet davalının beyan ettiği gibi bidayetten beri taşınmazda akde aykırılık teşkil ettiği iddia edilen iş yapılıyor ve davacı da bu durumu bildiği halde ses çıkarmıyor ise davacıyı iyiniyetli kabul etmek mümkün değildir. Zira kötüniyeti kanun himaye etmez. Bu konuda varsa taraf delilleri toplanıp varılacak sonuç dairesinde bir karar verilmek icap ederken yazılı şekilde red kararı verilmesi usul ve kanuna aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.'nun 428 inci maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, 10.11.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Türk Telekom Borç 
  • 13.06.2025 08:58
  • [Mal Paylaşımı davaları] Mal Paylaşımı dava sonucu alacak Nafakadan düşülebilir mi 
  • 12.06.2025 08:44
  • SGK sözleşmeli özel hastane Savcılığa şikayet edilebilir mi ? 
  • 11.06.2025 20:01
  • Fuzuli İşgalci Evin Demirbaşlarını Söküp Götürebilir Mi 
  • 11.06.2025 18:54
  • Solidworks Lisanssiz kullanımi yanlış adreste arama 
  • 10.06.2025 01:05


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini