 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1987/5927
K: 1987/11036
T: 09.11.1987
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan ortaklığın giderilmesi davasına dair karar bir kısım davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, 9 parça taşınmazın ortaklığının giderilmesi isteğine ilişkindir. Mahkeme satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar vermiş, hükmü davalılardan bir kısmı temyiz etmiştir.
Ortaklığın giderilmesi davalarında paydaşlar sağsa kendilerinin, ölü ise ibraz ettirilecek veraset belgesi ile saptanacak mirasçılarının davaya dahil edilmesi, böylece taraf teşkil olunması zorunludur.
1 - Olayımızda: (F.E.), (S.E.), ve (R.T.), (A.E.)'nun mirasçılarından olup davaya dahil edilmemişlerdir. Sağsa kendilerinin: ölü ise, ibraz ettirilecek veraset belgesine göre saptanacak mirasçılarının dahi davaya dahil edilmesi, böylece taraf teşkilinin sağlanması icabeder.
2 - Tapu paydaşı (A.E.)'nun eşi (Z.E.)'nun tereke üzerindeki mülkiyet ve intifa hakkı mevcuttur. 14.3.1960 gün 1/3 sayılı içtihadı birleştirme karar uyarınca intifa hakkı ile yükümlü satılması gerekirken bundan zuhul olunması doğru değildir.
Bu nedenlerle hüküm usul ve yasaya aykırı olduğundan bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 9.11.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.