 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1987/3782
K: 1987/4834
T: 20.04.1987
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, imar amaçlı esaslı tadilat nedeniyle kiralananın tahliyesi isteğine ilişkindir. Mahkeme, davayı ret etmiş, hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
Davacı, kiralananın bulunduğu taşınmazda imar amaçlı esaslı tadilat yaparak, burayı iş yeri haline getireceğini iddia ile iş bu davayı açmıştır. Davalı, yapılmak istenen tadilatın imar amaçlı olmadığına, gelir artırmaya matuf bulunduğunu beyanla davanın reddini istemiştir. Davacı yapılacak tadilata ilişkin tasdikli proje ibraz etmiş, yapılan keşifte bu proje mahaline uygulanmış, bilirkişi kurulu verdiği raporda yapılmak istenen tadilatın imar amaçlı ve esaslı bir tadilat olmadığını belirtmiştir. Davacı, özel olarak inceleme yaptırdığı bir yetkiliden aldığı raporu ibraz etmiş, bu kimse yapılmak istenen tadilatın imar amaçlı ve esaslı olduğunu belirtmiştir. 28.1.1987 günlü oturumda davacı vekili, yeni tasdikli proje ibraz etmiş buna göre yeniden keşif yapılmasını istemiş, delillerini bu suretle ıslah ettiğini ifade etmiştir. Mahkeme buna itibar etmemiş, bilirkişi kurulunun raporunu esas alarak davayı red etmiştir.
Bütün sorun, delil ibrazında ıslahın mümkün olup olmayacağı hususunda toplanmaktadır. HUMK.nun 83. ve müteakip maddeleri ile 4.2.1984 gün ve 10/3 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca delil ibrazında da ıslah mümkündür. Bu itibarla davacı vekilinin son oturumdaki vaki ıslah talebini kabul etmek ve ibraz ettiği son tasdikli projeyi uzman bilirkişi aracılığı ile mahalline uygulamak, yapılmak istenen tadilatın 6570 sayılı Yasanın 7/ç maddesinin öngördüğü şekilde imar amaçlı ve esaslı olup olmadığını saptamak ve varılacak sonuç dairesinde davayı çözümlemek gerekir. Bundan zuhul ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması icap etmiştir.
SONUÇ : Yukarda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 20.4.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.