 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1987/13708
K: 1988/1706
T: 08.03.1988
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan tahliye davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Dava, imar maksadıyla tahliye davasıdır. Mahkeme tahliyeye karar vermiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı dava dilekçesinde dava konusu yerler üzerine baraka şeklinde dükkanlar yapıldığını, bunların ayrı ayrı kiraya verildiğini, bu şekilde kullanılmakta iken Vakıflar İdaresince dükkanların yıkılarak imara göre yeniden inşaat yapılmasına lüzüm görüldüğünden davalının tahliyesi için işbu dava açılmıştır.
Davacı baraka deyiminden ve 6570 sayılı kanuna tabi olmadığından sözetmişse de bu sözlerini yine kendilerinin hem dilekçe hem de sözleşmede kullanılan dükkan kavramıyla bağdaştırmak mümkün değildir. Kira sözleşmesinde kiralanan taşınmaz dükkan olarak nitelendirilmiştir. Barakadan söz edilmemiştir. Bundan başka yapılan keşifte kiralanan taşınmazın yarım karkas nitelikte "Taşıyıcı kolon ve kirişler üzerine" ahşap çatı ile örtülmüş ve ara bölmeleri 20 cm'lik tuğla duvarları ile örülmüş olduğu tespit edilmiştir. Bu nitelikte ve bu yapıdaki binaya baraka denemez. Menkul hükmünde kabul edilemez. Bu duruma göre uyuşmazlığın 6570 sayılı kanuna göre çözümlenmesi icap eder.
6570 sayılı kanunun 7/ç maddesi yeniden inşaat ve imar maksadıyla esaslı surette tamir ve tevsi ve tadilattan bahsetmiştir. Bunların her biri ayrı ayrı tahliye sebebidir. Davacı açık seçik surette bu tahliye sebeplerinden hangisine dayandığını bildirmemiştir. Dava dilekçesinin başında imar maksadından bahsetmiş içeriğinde imar planına göre inşaattan sözetmiştir. İbraz edilen proje ise tasdiksiz tadilat projesidir. Öncelikle bu konunun açıklığa kavuşturulması ve imar amaçlı tadilat yapılacaksa bunun da esaslı nitelikte ve projenin de tasdikli olması icap eder. Bu hususlar ihmal edilerek sonucuna göre karar vermek icap ederken noksan inceleme ile tahliye kararı verilmesi bozma sebebi sayılmıştır.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.'nun 428 inci maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, 8.3.1988 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.