 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1987/11405
K: 1987/13835
T: 24.12.1987
DAVA : Dava konut ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme davayı kabul etmiş, hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
B.K.nun 262. maddesi uyarınca aktin feshine ilişkin tahliye isteği 6570 sayılı kanunun 1. maddesi uyarınca hem Borçlar Kanunu hemde 6570 sayılı yasa kapsamına giren ve bu yasanın 7/b-c-ç maddelerine dayanan tahliye davalarına konu yerler için uygulanır. Bu maddenin tatbiki için aktin süresiz hale dönüşmesi icabeder. Süresiz akitlerde 6 aylık dönemler için üç ay önce davalıya feshi ihbar tebliğ ettirilmesi o dönemin sonunda da tahliye davasının açılması gerekir. Altı aylık dönemin birinde tebliğ ettirilen ihtar ancak o dönemin Sonunda dava açma hakkını verir, daha sonraki dönem için hukuki sonuç doğurmaz. B.K. kapsamına giren yerlerin tahliyesi için koşulları taşıyan feshi ihbar yeterlidir. Başka bir sebep aramaya gerek yoktur. 6570 sayılı yasa kapsamına giren ve süresi akde konu teşkil eden bu yasanın 7/b,c,ç maddelerine dayanan tahliye davasına konu olan yerler için B.K.nun 262. maddesindeki feshi ihbar sadece dava süresi için önem taşır. Süre yönünden ihbar koşulu yerine gitirilmişse anılan yasanın 7/b-c-ç maddelerine dayanan dava sebebininin ayrıca ispat edilmesi şarttır.
Olayımızda: Sözlü kira aktinin davacının iddiasına göre 1.10.1979 davalının iddasına göre 1.10.1977 olduğu ileri sürülmüş, ve aktin belirsiz süreli olduğu kabul edilmiştir. Ancak, bu kira başlanışlarına göre yukarıdaki esaslar dairesinde feshi ihbar yapılmamıştır. Bu sebeple davanın reddi gerekirken bu önemli dava koşulu üzerinde durulmadan esasın incelenerek karar verilmesi bozmayı icabettirmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK'na 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 24.12.1987 tarihinde oybirilğiyle karar verildi.