 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E:1987/14153
K:1987/19880
T:24.11.1987
* KAMULAŞTIRMA DEĞERİNİN ARTIRILMASI
* HAK DüŞüRüCü SüRE
* FAİZ
ÖZET : Kamulaştırma davaları, bildirimden [tebliğden] itibaren otuz gün içinde açılabilir. Bu süre, hak düşürücü süredir.
Bedel artırma davalarında, faize karar verilebilmesi için, taşınmaz mala eylemli olarak [fiilen] veya hukuken elkonulması gerekir.
(2942 s. Kamulaştırma K. m. 14)
Taraflar arasındaki kamulaştırma değerinin artırılması davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, kamulaştırma değerinin artırılmasına dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi taraf vekilleri yönünden süresinde verilen dilekçelerle istenilmiş olmakla; dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra, gereği görüşülüp düşünüldü
1 - Davacı, dava dilekçesinde, 1.921.070,- lira dava etmiş ve bu bedel üzerinden harcını yaptırmış keşiften sonra fazlalık çıktığı takdirde bu fazlaya ilişkin haklarının hüküm altına alınmasına karar verilmesini istemiştir. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 14. maddesine göre, kamulaştırma davaları tebliğden itibaren 30 gün içinde açılabilir. Bu müddet hakkı düşüren süredir. Bu husus bir nevi hakkını saklı tutmak, anlamına gelirse de, bu hak 30 günlük süre içinde kullanılırsa geçerli olur. Süre geçtikten çok sonra yapılan keşif sonucu harç tamamlanmamış olduğu gibi müddetinde fazlalık için açılmış bir dava da yoktur.
Bu durumda 1.921.070,- liraya hükmedilmek gerekirken, bedelin 2.164.973,- liraya çıkarılmasına karar verilerek fazlaya hükmedilmesi,
2 - Bedel artırma davalarında faize hükmedilebilmesi için taşınmaz mala fiilen veya hukuken elkonulması gerekir. davalı idare 266.1986 günü ferağ alınmak suretiyle taşınmaza hukuken elkoyduğu anlaşıldığından bu günden itibaren faize hükmedilmesi gerekirken, fiilen elkonulmadığından sözedilerek faiz isteminin reddine karar verilmesi,
Doğru görülmemiştir.
Taraf vekillerinin temyiz itirazları yerinde bulunduğundan hükmün açıklanan nedenlerle HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), bağlı alınan temyiz harcının istediğinde ödeyene geri verilmesine, 24.11.1987 gününde oybirliği ile karar verildi.