 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1987/8587
K: 1988/1071
T: 02.02.1988
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı toplam 3.454.061 lira maddi ve manevi tazminatın olay tarihi olan 4.8.1984 tarihinden 18.12.1984 tarihine kadar % 5, 19.12.1984 tarihinden itibaren % 30 faiziyle birlikte davalılardan müteselsilen alınarak davacılara ödenmesine, fazla isteğin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu : KARAR : 1 - (...)
2 - Davacılardan (A.A.)'ın maddi tazminata ilişkin isteğinin 400.000 lira olmasına karşılık mahkemece 354.061 liranın tahsiline karar verildiğine göre reddolunan miktar yönünden davalılar yararına avukatlık ücreti takdiri gerekirken bu yönün eksik bırakılması ve adı geçen ile diğer davacı (K.A.)'ın manevi tazminat isteklerinin kısmen reddine karar verilmiş olmasından ötürü davalılar yararına ayrı ayrı avukatlık ücreti takdiri gerekirken tek vekalet ücreti takdir edilmiş olması bozmayı gerektirir.
3 - Yargılama gideri ve bu arada avukatlık ücreti, yararına hüküm verilen tarafa aittir. Çünkü her davada hak ve yükümlülükler davanın taraflarına ait olup temsilci durumundaki vekile muzaf olarak karar verilemez. Onun için yargılama gideri ve bu arada avukatlık parasının davalılar yerine vekillerine ödenmesine karar verilmiş olması bu kurala aykırı düşer. İlk bakışta davalılar aleyhine bir durum bulunmadığı düşünülebilirse de her borçlunun gerçek alacaklısının tesbitini istemeye hakkı vardır. Zira böylece borçlu gerçek alacaklıya karşı takas ve mahsup gibi savunma olanaklarını elde etmiş olur. Öte yandan 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 164 üncü maddesi de davanın tarafı olmayan avukat yararına bu şekilde bir hüküm kurulmasına elverişli bulunmamaktadır. Anılan hüküm vekil ile müvekkilinin aralarında çıkacak ücret uyuşmazlığını düzenlemek amacıyla konulmuştur. Bu itibarla davalılar vekillerine avukatlık parası takdiri bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın avukatlık ücretine ilişkin bölümünün 2 ve 3 üncü bendde gösterilen nedenlerle BOZULMASINA,(...) 2.2.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.