 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1987/8378
K: 1988/826
T: 26.01.1988
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma tazminat davaları üzerine yapılan yargılama sonunda ; ilamda yazılı nedenlerden dolayı 306.000 lira tazminatın Ş.A.A.)'dan alınarak (N.K.)'ya, 496.750 lira tazminatın (N.K.)'dan alınarak (Ş.A.A.)'ya ödenmesine, her iki tazminat miktarına olay tarihi olan 19.9.1985 tarihinden itibaren % 30 faiz yürütülmesine, her iki tarafın fazlaya dair istemlerinin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı ve karşılık davacı (Ş.A.A.) avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu :
KARAR : 1 - (...)
2 - Davalı ve mukabil davacının hurda haline geldiği benimsenen aracı yabancı plakalı olup olaydan sonra gümrüğe terkedilmiştir. Hükme dayanak yapılan bilirkişi raporuna göre bu aracın olaydan önceki durumu itibariyle Almanyada'ki diğeri 6.000 DM dir. ancak mahkemece tazminatın kapsamı belirlenirken bu miktardan hurda değerinin indirilmesi yoluna gidilmiştir. Oysa aracın hurdası gümrüğe terk edilmiş olup, davacının mal varlığında kalmadığına göre tazminatın kapsamının belirlenmesinde bunun değerinin düşülmesi gerekmez. O halde, aracın hurda bedeli indirilmek suretiyle yapılan hesaba dayanılarak verilen ödetme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2 nci bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA, 26.1.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.