 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1987/4897
K: 1987/7361
T: 12.10.1987
DAVA : Taraflar arasındaki trafik kazasından doğma tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı toplam 1.500.000 lira tazminatın olay tarihi olan 19.9.1983 tarihinden 19.12.1984 tarihine kadar % 5, 19.12.1984 tarihinden itibaren % 30 yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacılara ödenmesine, fazla isteğin reddine ilişkin hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu :
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir yolsuzluk görülmemesine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2 - 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun 63 üncü maddesi uyarınca, üçüncü bir kimsenin suç sayılabilir bir hareketi ile bu kanunda sayılan yardımların yapılmasını gerektiren bir halin doğmasında Kurum, sigortalıya gerekli bütün yardımları yapar. Ancak bu yardımların tutarı için üçüncü kişilere rücu eder. İnceleme konusu olayda trafik kazasında ölen davacıların destekleri (B.A.)'ın Bağ-Kur sigortalısı olduğu, onun hak sahiplerine (ki davacı olan eşi ve çocukları da) sigorta yardımı yapılması için Bağ-Kur Genel Müdürlüğüne başvurdukları ve talebin inceleme aşamasında bulunduğu Tokat İl müdürlüğünün dosyada bulunan cevabi yazısından anlaşılmaktadır. Kurumca bu ölüm olayı nedeniyle davacılara gelir bağlandığı takdirde sözü edilen kanun hükmü uyarınca davalıya rücu edilebilecektir. Bu durumda davalının mükerrer ödeme durumunda kalmaması için Bağ-Kur'daki işlem sonucunun beklenmesi zorunludur. Mahkemenin bu işlem sonucunu beklemeden ve davacılara tahsis yapıldığında peşin değerlerin zararlarından düşerek tazminatın ona göre belirleneceğini gözetmeden maddi tazminat istekleri hakkında yazılı şekilde hüküm kurmuş olması kanuna aykırı olup bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarıda iki on'lu bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 12.10.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.