 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1987/10201
K: 1988/050
T: 02.02.1988
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı toplam 5.442.000 lira maddi ve manevi tazminatın dava tarihi olan 7.5.1985 tarihinden itibaren % 30 kanuni faizi ile birlikte davalılardan müteselsilen alınarak davacılara ödenmesine, fazla isteğin reddine ilişkin hükmün davalılar avukatı tarafından duruşma istekli olarak temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu :
KARAR : 1 - (...)
2 - Davalı (H.T.O.) ve (M.A.T.)'ın temyiz itirazlarına gelince: Dava,. davacıların desteği (Ş.E.)'in bıcaklanarak öldürülmesi nedeniyle destekten yoksun kalma tazminatına ilişkindir. Adı geçen davalı (H.T.) ve (M.A.T.)'in eyme İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 1986/159 Esas, 1986/180 Karar sayılı 16.6.1986 tarihli kararıyla Türk Ceza Kanununun 464/1 inci maddesi kapsamına girer nitelikte görülmüş ve bu karar kesinleşmiştir. Bu durumda adı geçenlerin (Ş.E.)'in öldürülmesinden kaynaklanan destekten yoksun kalma tazminatından diğer davalı (S.T.) ile birlikte müteselsilen sorumlu tutulmaları mümkün değildir. Çünkü bunların eylemleri ölüm eyleminden bağımsız bir nitelik arzetmektedir. Bir kimsenin haksız eylem kuralı uyarınca sorumlu tutulabilmesi için gereken koşullardan biri de eylemle zarar arasında uygun neden sonuç bağının bulunmasıdır. Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 22.11.1984 gün, 7627/8641 sayılı yayınlanmış emsal kararında da bu konudaki ilkeler ayrıntılı bir biçimde belirtildiği gibi, kavgaya karışanın eylemi ile öldürme fiilini işleyen (S.T.)'ın eylemi arasında ne tam katılma, ne de müşevvik veya fer'an zimmethal durumu yoktur. Bu bakımdan davalı (H.) ve (M.A.T.)'ın eğer bu konuda açılmış bir dava olsaydı - sadece kendi eylemlerinden ayrı ayrı sorumlu tutulmaları gerekirdi. Kavgaya katılmadan öte bir eylemi bulunmayan ve belirtilen eylemleriyle ölüm olayı arasında uygun sebep sonuç bağı olmayan davalı (H.T.) ve (M.A.T.) hakkındaki destekten yoksun kalmaya ilişkin davanın reddine karar verilmemesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarıda 2 no'lu bendde gösterilen nedenle davalı (H.T.) ve (M.A.T.) yararına BOZULMASINA,(...) 2.2.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.