 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İkinci Hukuk Dairesi
E: 1987/6672
K: 1987/8263
T: 02.11.1987
DAVA : Saniye ile H. Ahmet ve arkadaşları arasındaki mirastan ıskat işleminin iplati davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle; evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yersizdir.
2 - Dava mirastan ıskan isteğini taşıyan vasiyetnamenin iptaline ilişkindir. Toplanan deliller karşısında, mirastan ıskatı icap ettiren sebeplerin var olmadığı anlaşıldığına göre, Medeni Kanunun 459. maddesi gereğince vasiyet, tasarruf nisabıt sınırları içinde kalan tereke yönünden hüküm ifade etmek şartı ile iptal kararı verilmesi gerekirken bu yön gözetilmeden vasiyetin tümünün geçersiz sayılması usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple (BOZULMASINA), 2.11.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.