Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
Birinci Hukuk Dairesi
E: 1987/10547
K: 1987/12987
T: 25.12.1987
DAVA : Taraflar arasında görülen elatmanın önlenmesi davası sonunda, yerel mahkemece verilen karar davalı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edildiğinden; dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davacı, müvekkiline ait tapulu taşınmazın kapsamında kalan çekişmeli duvara davalının ağaç dayamak ve saç atmak suretiyle elattığını ileri, sürmüş, elatmanın önlenmesini istemiştir.
Davalı, duvarın müşterek olduğunu ve müştereklikten kaynaklanan hakkını aşan bir tecavüzünün bulunmadığını savunmuştur.
İddianın ileri sürülüş biçimine, savunmaya ve yerel mahkemenin de nitelendirmesine göre yanlar arasındaki uyuşmazlığın taşınmazlarını ayıran ortak sınırda çok önceden yapılmış çekişmeli duvarın yalnızca davacıya ait bir duvar mı yoksa müşterek duvar mı olduğu noktasında kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Ne varki, mahkemece yapılan inceleme ve uygulama bu konuya sağlıklı ve kesin bir açıklık getirilememiş soruşturmaya dayanılarak hüküm kurulmuştur.
Belirtilen türdeki uyuşmazlığın çözümünde yöresel örf ve geleneklerin de gözetilmesinin gerekeceği kuşkusuzdur. Yargısal uygulamalarda bu doğrultudadır. O halde, çevreyi iyi bilen yaşlı ve yansız kişilerden seçilecek yerel yapılmalı, çekişmeli duvarda açılmış dolap, ocak,.. gibi kullanmaya elverişli boşluklar mevcut ise, duvarın, boşlukların açıldığı tarafın taşınmazına dahil olduğu kabul edilmelidir. Duvarın taraf taşınmazlarına bakan her iki yüzünde yukarıda değinildiği şekilde boşluklar varsa müşterek bulunduğu sonucuna varılmalıdır. üzerinde aidiyeti saptamaya elverişli boşluklar yoksa, duvarın inşa şekli ile inşaatta kullanılan malzeme ve öteki yönler keşif yerinde hazır bulundurulan inşaat mühendisi sıfat ve yeteneğini taşımazlarındaki binalardan hangisinin inşa tarzına uygunluk ve bağlılık gösterdiği belli edilmek suretiyle uyuşmazlığın çözümlenmesi yoluna gidilmelidir.
Açıklanan içerikte ve nitelikteki bir uygulamanın çekişmeli duvarın münhasıran davacıya ait olduğunu ortaya koyması halinde dava kabul edilmeli, aksi takdirde (duvarın müşterek olduğunun anlaşılması durumunda) ise, davalının kullanmasının müşterekliğini sağladığı hakkı ve sınırı aşmadığı gözetilerek davanın reddine karar verilmelidir.
Yerel mkahkemenin, tüm bu hususlar kapsayacak şekilde bir inceleme ve uygulama yapmadan noksan soruşturma ile yetinerek yazılı olduğu üzere hüküm kurması isabetsizdir.
SONUÇ : Davalının temyiz itirazı yerindedir. Kabulü ile hükmün belirtilen nedenlerden ötürü HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 25.12.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini