 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1987/2297
K: 1987/3845
T: 09.07.1987
DAVA : Tarım Kredi Kooperatifleri Memurları Emekli Sandığı Vakfı'nda ikinci derecede imza yetkili kasa ve muhasebe işlerinden sorumlu memur olarak görev yaptığı sırada iştirak halinde adiyen zimmentine para geçirdiği ve muhakeme edilmezden evvel bu parayı tamamen ödendiği yapılan yargılaması sonunda anlaşılan sanık Zühal'ın TCK.nun 202/1-3, 59 ve 227/son maddeleri gereğince 2 sene 1 ay ağır hapis cezasıyla mahkumiyetine müebbeten memuriyetten mahrumiyetine dair, (Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 4.12.1986 gün ve 1986/30 esas, 1986/193 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi müdahil ve sanık tarafından istenilmiş, sanık yönünden duruşmalı inceleme yapılması, talep edilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle; dava evrakı incelenip gereği görüşülmüş olduğundan aşağıda yazılı karar ittihaz olundu:
KARAR : Yapılan yargılamaya, toplanan delillere, mahkemenin dayandığı gerekçe ve takdire göre suçun sübutuna ve sair hususlara yönelen temyiz itirazları ile duruşmalı inceleme sırasındaki sözlü savunmalarının reddine.
Ancak:
1 - 1163 sayılı Kanunun 62. maddesi uyarınca zimmet suçunun oluşabilmesi için, maledinmenin, kooperatif malları üzerinde işlenmesinin gerekmesine, Tarım Kredi Kooperatifleri Memurları Emekli Sandığı Vakfı'na ait malların ortaklığa ait mal olarak kabulü mümkün olmadığı gibi, vakıf senedinin 17. maddesinde yer alan "vakfın para ve malları üzerinde suç işleyen olursa haklarında Tarım Kredi Kooperatifleri memurlarının tabi oldukları hükümlerine göre işlem yapılır" hükmünün özel hukuk tüzel kişiliğinde çalışan kimseleri dolaylı olarak devlet memuru statüsüne dahil edemeyeceği ve bu itibarla eylemin TCK.nun 510. maddesine uygun hizmet nedeni ile görevi kötüye kullanma suçunu oluştaracağı gözetilmeden yazılı şekilde hüküm tesisi,
2 - Oluşa göre, eylemin teselsül ettiği gözetilmeyerek sanık hakkında TCK.nun 80. maddesinin uygulanmaması,
SONUÇ : Kanuna aykırı ve temyiz itirazları ile duruşmalı inceleme sırasındaki sanık ve vekilinin sözlü savunmaları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki düşünceye ve mütalaaya aykırı olarak hükmün ceza miktarı itibariyle kazanılmış hak saklı kalmak kaydıyla CMUK.nun 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 9.7.1987 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.