 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E:1987/25994
K:1989/231
T:19.01.1989
- DEVLETE GEÇEN TAŞINMAZ (ZİLYEDLİKLE EDİNME)
ÖZET : Yasalar uyarınca devlete geçen (intikal edeni taşınmazların zilyedlikle edinilmesine (iktisabına] olanak yoktur.
(3402 s. Kadastro K m. 18/2)
Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonücunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Tapulama sırasında 157 parsel sayılı 48.250 metrekare yüzölçumündeki taşınmaz, tapu kaydı, satın alma ve taksim nedeniyle Hüseyin adına tesbit edilmiştir. İtirazı tapulama komisyonunda reddedilen Maliye Hazinesi, miktar fazlasına, Osman ise vergi kaydı ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak dava açmışlardır. Mahkemece müdahilin davasının kabulüne, davacıların davalarının reddine, dava konusu parselin davalı Hüseyin ve müdahil Mehmet adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı Maliye Hazinesi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece yapılan inceleme, araştırma ve uygulama hükme yeterli bulunmamaktadır. Davalının dayanağını oluşturan tapu kaydında, doğu hududu Kara Meryem olarak gösterilmektedir. Kara Meryem' in kaçak ve yitik kişi olduğu dosya kapsamından anlaşılmaktadır. 3402 sayılı Kadastro Kanununun 18/2. maddesine göre kanunlar uyarınca Devlet'e intikal eden taşınmazın zilyetlikle kazanılması mümkün değildir. Diğer yandan değişebilir sınırlı kayıtların kapsamlarının miktarına değer verilerek belirlenmesi gerekir. Hal böyle olunca, tapu kaydının revizyon gördüğü tüm parsellere ilişkin tutanak örnekleri getirtilmeli, doğuda bulunan (Kara Meryem) tarlasının dağıtıma tabi tutulup tutulmadığı araştırılmalı, komşu parsellere ilişkin tutanak suretleri ve dayanakları getirtilerek bilirkişi ve tanık sözleri denetlenmeli, (Kara Meryem) tarlasının Hazine tarafından dağıtıldığı saptandığı takdirde tapu kaydının sınırlarına, aksi halde miktarına değer verilerek kapsamı belirlenmeli ve miktar fazlasının Hazine adına tesciline karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz ve davacı Hazine'nin temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 19.1.1989 gününde oybirliğiyle karar verildi.