 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
16. Hukuk Dairesi
E:1987/112
K:1987/129
T:10.09.1987
* ORMAN SINIRI İÇİNDEKİ TAPULU YER
ÖZET : Orman sınırları içinde kalan veya orman dışına çıkarılan alanlardaki tapulu yerler, başka bir koşul aranmaksızın hak sahipleri adına tesbit ve tescil edilir.
(3402 s. Kadastro K. m. 45/4)
Taraflar arasında, kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi süresinde duruşmalı olarak istenmiştir. Hüküm tarihine nazaran uyuşmazlığa konu teşkil eden taşınmazın değeri 100.000,- TL.'yi aşmadığından, duruşma isteğinin bu yönden reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildi, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Tapulama sırasında 1021 parsel sayılı 18.000 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerden olduğundan söz edilerek Hazine adına tesbit edilmiştir. Duruşan zilyet olduğunu, orman idaresi orman sayılan yerlerden bulunduğunu ileri sürerek itiraz etmişlerdir. Tapulama Komisyonu, itirazların reddine, tutanağın iptaline, 1021 parselin Murat Paşa Vakfı adına tesbit ve tescile karar vermesi üzerine davacı Duruşan aynı sebeple dava açmış ve davacı Hazine'nin, Duruşan aleyhine Antalya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı müdahalenin men'i davası görevsizlikle Tapulama Mahkemesine aktarılmıştır. Mahkemece davanın reddine taşınmazın Murat Paşa Vakfı olarak davalı vakıf idaresi adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı Duruşan ve Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Yapılan araştırma ve inceleme ve uygulama hükme yeterli bulunmamaktadır.
Tapulama Komisyonu'nca adına tesbit yapılan General Murat Paşa Vakfı'na ait ve dava konusu yeri kapsadığı mahkemece de kabul edilen 1.8.1936 tarih ve 1 sayılı tapu kaydı ile bunun gittileri olan tapu kayıtlarının Haritaya davalı olduğu anlaşılmaktadır. Bitişik parsele ait tapulama tutanakları ve bunlara revizyon gören kayıtlar ile orman tahdit haritası getirtilip mahalline uygulanmamış sadece keşif sırasında bilgilerine başvurulan ferini bilirkişi beyanı gözönünde bulundurularak karar verilmiştir. Vakıflar idaresi tapu kaydına dayandığına göre, dayanılan bu kayıt ve haritaları ile orman tahdit haritasının o mıntıkayı İyi bilen kimseler arasından seçilecek yaşlı ve tarafsız bilirkişiler aracılığı İle uzman bilirkişilerin huzurunda, mahalline gereği gibi uygulanmak, bu uygulamada komşu parsellerin tutanak ve dayanağı belgelerden yararlanmak suretiyle mahalli ve uzman bilirkişilerin beyanları denetlenmek, kayıtların mahalline uyup uymadığı hakkında bilirkişilerden gerekçeli mütalaa alınmak, taşınmazın orman tahdit haritası, içinde kalıp kalmadığı saptanmak ve elde edilecek sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm verilmesi isabetsiz ve davacı Turgay ile Hazine'nin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 766 sayılı Tapulama Kanununun 73. maddesince harç alınmasına yer olmadığına, 10.9.1987 gününde oybirliği ile karar verildi.