 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1987/5952
K: 1987/6504
T: 24.12.1987
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılama sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü :
KARAR : Davacı apartman yöneticisi sıfatıyla açtığı davada ortak yerlere ait eksiklikler tutarı 7.232.317 liranın davalı müteahhitten tahsilini istemiştir.
Davalı taşınmazda henüz Kat Mülkiyeti kurulmadığını davacının dava açma ehliyeti bulunmadığını savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece apartmanda Kat Mülkiyeti kurulmaması nedeniyle davacının yöneticilik sıfatını kazanmadığı ve kat malikleri kurulunun izninide almamış olması nedeniyle dava ehliyeti bulunmadığı kabul edilerek davanın reddine karar verilmiş ve karar davacı tarafından temyiz edilmiştir. 1- Apartman yöneticisi olduğundan söz ederek dava açmış olan Necat Diler'in taşınmazda pay sahibi olduğu öne sürüldüğüne göre payı oranında müşterek yerlerdeki kusur ve eksik işler nedeniyle satıcı durumunda ki müteahhide karşı talepte bulunmağa hakkı vardır. Davanın bu yön gözetilmeden husumetten reddi yasaya uygun değildir ve bozma nedenidir.
2 - Dava dilekçesinde davacı olarak yapı apartmanı yöneticiliği adına Nejat Diler gösterilmiştir. Dava dilekçesindeki açıklamalardan davada müşterek yerlerdeki kusurlu ve eksik işler nedeniyle yalı apartmanında daire satın almış olan alıcı paydaşlar adına istekte bulunduğu anlaşılmaktadır. Nitekim davacı 10 Haziran 1987 günlü dilekçesinde kendisinin dışında diğer paydaşlarında vekaletnamelerini vereceğini bildirmiş ve ekli vekaletnameleri mahkemeye sunmuştur. Bu durumda mahkemece davaya vekil marifetiyle katılmış ve taraf olmuş paydaşlar yönünden iddia ve savunma çerçevesinde işin esasının görülüp karara bağlanması gerekir. Yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi bozma nedenidir.
SONUÇ : Yukarıda 1. ve 2. bentte yazılı nedenlerle kararın davacı yararına BOZULMASINA, 24.12.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.