 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1987/484
K: 1987/717
T: 10.02.1987
DAVA : Taraflar arasındaki akdin iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı dava dilekçesinin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Dava dilekçesi, 18.2.1986 tarihinde kaydı kaleme mukavelesi yapılarak altı sadece yazı işleri müdürü tarafından imzalanmış ve hakim yazısının altında imza yer almamış ise de dava dilekçesinin arka yüzünde 19.2.1986 tarihinde 28.200 TL.ilam harcı ve diğer harç ve masrafların alınmış olduğu başkatiplikçe onaylanmıştır.
Böylece dava dilekçesi işleme konulmuş, duruşmalar yapılmış davanın esasına girilmiştir. Taraflarıdan hiçbirisi bu dilekçenin usule aykırı olduğunu, iptalinin gerektiğini ileri sürmemiştir. Mahkeme, 30.9.1986 günlü oturumda kendiliğinden dava dilekçesinde hakimin havalesinin bulunmadığından sözederek dava dilekçesinin iptaline karar vermiştir. Oysa dilekçenin hakimin havalesini ihtiva etmemesi dava dilekçesinin iptalini gerektirmez. çünkü HUMK.nun 187/7. maddesine göre dilekçesinin veya cevap layihasının tanziminde, kanuni noksanlar bulunması halinde ve ilk itiraz olarak ileri sürülmesi durumunda dilekçenin iptaline karar verilebilir. Eldeki işde dava dilekçesinde herhangi bir usulü noksanlık bulunmadığı gibi bu hususda herhangi bir ilk itiraz da ileri sürülmemiştir. öte yandan HUMKk.nun 182. maddesi gerğince "esaslı merasime riayet edilmeksizin yapılan usule müteallik muameleler bu bab'da çıkarı bulunan kimsenin davayı takipten evvel talebi sevkederse iptal olunur. Bu konuda da herhangi bir talep mevcut değildir.
Öte yandan, 6.2.1984 günlü ve E.1983/7.K. 1984/3 sayılı Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulunun İçtihadı Birleştirme Kararında "harca tabi davalarda harcın ödendiği tarihte dava açılmış sayılır" denmektedir. Görülüyor ki, hakimin dava dilekçesinde havalesi bulunmaması dilekçenin iptalini gerektirmez. Bu yön ancak davanın hangi tarihte açılmış sayılacağı hususu ile ilgili olup, bu yönden de taraflar arasında bir uyuşmazlık yoktur. Kaldı ki, anılan İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca harcın yatırıldığı 19.2.1986 tarihinde bu dava açılmış sayılır. Öyleyse davanın esası incelenerek bu hususda bir karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçelerle dava dilekçesinin iptaline karar verilmiş olması yasaya aykırı olduğundan hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, istek olursa peşin harcın iadesine, 10.2.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.