 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1987/6728
K: 1988/1416
T: 08.03.1988
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı Gebze Asliye 2. Hukuk Hakimliğince verilen 7.11.1986 tarih ve 523-388 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla gereği konuşulup düşünüldü: KARAR : Davacı vekili, davalının kamyonu ile müvekkilinin otobüsünde meydana getirdiği (889.326) TL. zararın olay tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında kusur ve zarar miktarına itirazla davanın reddini istemiştir.
Mahkemece toplanan delillere, şahitlerin ifadelerine ve alınan bilirkişi raporuna dayanılarak (417.208.75) TL.'nın olay tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Davalı gidiş istikametine doğru soldaki benzin istasyonuna girmek üzere işaretini vermiş ve karşıdan gelen vasıtaların geçmesini beklemekte iken arkadan gelen taksi flaşörlerini yakarak durmuş; ancak onun da arkasından gelen davacıya ait otobüs, taksinin flaşörlerini görmesine rağmen taksiye, sonra da onun önündeki davalıya ait komyona çarpmıştır kamyonun arkasında duran taksi kusursuz bulunmuştur. Taksi kusursuz bulunduğuna göre, onun önünde bulunan kamyonun şoförünün kusurlu bulunmasının nedeni anlaşılamadığı gibi kamyon ve taksinin duruş şekline göre otobüsün bunların sağından geçip geçemeyeceği de bilirkişi raporunda açıklanmış değildir. Bundan başka ana yolda sola dönüş yapmak isteyen vasıtanın işaretini vererek kendi gidiş şeritinin soluna mı yanaşacağı yoksa yolun sağında mı beklemesi gerektiği konusunda trafik kuralının ne olduğu üzerinde durulmamıştır. Gerek bu hususlar ve gerekse davalının vaki itirazı yönünden aynı bilirkişilerden ek rapor alınmadan bilirkişi raporuna dayanarak davalının olayda % 25 kusurlu olarak hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, 8.3.1988 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.