 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1987/5374
K: 1987/5488
T: 22.10.1987
DAVA : Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 1.9.1974-1.3.1978 tarihleri arasında geçen, çalışmalarının sigortalı hizmetlerden olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekide isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılar avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine, (...) işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar taspit edildi.
KARAR : Davacı 1.9.1974-1.3.1978 tarihleri arasında davalı işveren Ege Üniversitesi'ne ait işyerinde geçen ve davalılarca sigortalı nitelikte kabul edilmeyen çalışmaların sigortalı hizmet olduğunun tespitine karar verilmiştir. istemiştir. Mahkemece istek doğurlutusnda karar verilmiştir.
Olayda, davalı Üniversiteye bağlı Ziraat Fakültesi'nin Araştırma, Uygulama ve Üretme Çiftliği'nde geçen çalışmaların tespiti istenildiğine göre, davanın yasal dayanağının 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 3/I-A maddesi oludğu yönü açıktır. Anılan maddenin, 24.11. 1977 tarihinde yürürlüğe giren 2100 sayılı Yasa'yla yapılan değişiklikten önceki hükmüne göre, tarım işlerinde çalışanlar bu Kanun'un uygulanmasında sigortalı sayılmamışlardır. Ancak, 2100 sayılı Yasa'nın getirdiği değişiklik ile kamu veya özel sektöre ait tarım işlerinde ücretle çalışanlar sigortalı sayılmak suretiyle yasa kapsamına alınmışlardır. Bu durumda davada çözümlenmesi gereken uyuşmazlık, davacının sözü edilen çalışmalarından 2100 sayılı Yasa'nın yürürlük tarihinden önceye isabet edene kesiminin tarım işi sayılıp sayılamayacağının saptanması noktasında toplanmaktadır. Diğer taraftan, tarım işlerinde ana unsurun toprak olduğu ve bu temelden hareketle üretme, yetiştirme ve bakıma yönelik çalışmaların tarım işinin en belirleyici ve ayrıca özelliklerini oluşturduğu ve bu nitelkleri taşımayan işlerin tarım işi sayılamayacağı söz götürmez. Olayımızda ise, davacının, davalı Üniveristeye bağlı Ziraat Fakültesi'nin Araştırma, Uygulama ve Üretme Çiftliği bünyeside, bir tarafın çiftliğin amacı doğrultusunda araştırma, uygulama, sergileme, öğrencilerin staj, eğitim ve öğretime yönelik bilimsel ve uygulamalı çalışmalarına gerekli ortam ve olanağı sağlama işlerinde ve diğer taraftan da bu eğitim ve öğretim çalışmalarının olağan bir sonucu olarak yetiştirme, üretim ve bakım işlerinde çalıştığı ve katkıda bulunduğu yönleri tartışmasızdır. Bu bakımdan davacının gördüğü iş kısmen tarım ve kısmen de tarım dışı işler olarak karma bir nitelik taşımaktadır. Böyle olunca da, davacının dava konusu çalışmalarını sigortalı sayılıp sayılmayacağı yönünden, çalışmasında üstün olanı saptanmalıdır. Bu durumda mahkemece yapılacak iş, açıklanan bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmak suretiyle, 2100 sayılı Yasa'nın yürürlük tarihinden önceye ilişkin dava konusu çalışmaların tarım işi olup olmadığını yöntemince araştırıp hiç bir kuşkuya ve sonuç uyarınca karar vermekten ibarettir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve bu yolda bir soruşturmayı içermeyen, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde davanın kabulüne yönelik olarak verilen hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, ve bozmanın niteliğine göre, sair yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 22.10.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.