 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1986/2-707
K: 1987/541
T: 24.6.1987
- BOŞANMA DAVASI ( Dava Açıldıktan Sonra Tarafların Biraraya Gelmesinin Önceki Olayların Hoşgörü İle Karşılama Mahiyetinde Olması )
- HOŞGÖRÜ GÖSTERME ( Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Tarafların Biraraya Gelmesinin Önceki Olayların Hoşgörü İle Karşılama Mahiyetinde Olması )
743/m.134
DAVA : Taraflar arasındaki "boşanma" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Uşak Asliye 2. Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 30.6.1983 gün ve 982/520 - 983/363 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 7.10.1985 gün ve 7071 - 7893 sayılı ilamı : ( ... Boşanma davası açıldıktan sonra tarafların birleşmesi ve evlilik birliğini devam ettirmeleri, davacı açısından davaya ve iddiaya konu olayları hoşgörü ile karşılama ve bağışlama niteliğindedir. Böyle bir durumda ortak hayatın davacı açısından çekilemezliğinden söz etme olanağı da ortadan kalkmış olur.
Yargıtay uyulan ve davacı açısından kazanılmış hak sağlıyan bozma kararı dosya kapsamı ile sınırlı bir karardır. Bozmaya uyulmuş olsa bile nihai hüküm henüz verilmeden davanın niteliğini değiştirecek ölüm feragat bağışlama ve benzeri durumların ortaya çıkması halinde mahkemenin böyle bir savunma ile ilgili delilleri toplanması zorunludur. Mahkemece yapılacak iş davanın reddine ilişkin ilk hükmün kurulmasından sonra tarafların yeniden biraraya gelip gelmediklerini ve evlilik birliğini amacına uygun ollarak devam ettirmeye başlayıp başlamadıklarını araştırmak ve sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir. Bu yön gözönünde tutulmaksızın ve davalının son savunması üzerinde hiç durulmaksızın eksik incelemeye dayalı olarak boşanmaya karara verilmesi usul ve kanuna aykırıdır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır..
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı 24.6.1987 gününde BOZULMASINA, oyçokluğuyla karar verildi.