 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1986/559
K: 1987/138
T: 23.03.1987
DAVA : Bıçakla müessir fiil suçundan sanık Hamza'nın mahkimiyetine dair, (Yavuzeli Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 10.7.1985 gün ve 48/27 sayılı hüküm, sanık ve üst C. Savcısının temyizi üzerine Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nce incelenerek bozulmuştur.
İlk hükümde direnmeye ilişkin aynı mahkemeden verilen 14.5.1986 gün ve 9/24 sayılı son hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık ve o yer C. Savcısı tarafından süresinde verilen dilekçelerle istenilmiş olduğundan, dosya C. Başsavcılığı'nın hükmün bozulması istemini bildiren 1.12.1986 gün ve 4-6601 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle; Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Bıçakla yaralamaktan sanık Hamza'nın TCK?nun 456/2, 457/1, 59. 36. maddelerince 2 yıl, 2 ay, 2 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına çakı bıçağının zor alımına ilişkin hükmü özel Daire,
(Oluşa, dosya içeriğine ve sanığn aksi sabit olmayan savunmasına göre ilk haksız hareket mağdurdan geldiği halde sanık hakkında tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiğinin düşünülmemesi) isabetsizliğinden oybirliğiyle bozmuştur.
Yerel Mahkeme ise, sanığın ilk haksız davranışın mağdurdan geldiği ilişkin olarak mağdura daha önceleri fıstık bahçesinden geçmemesi ve geçmesi halinde diğer köylülerin geçeceği yolundaki isteğine karşın mağdurun olay günü fıstık bahçesinden geçtiği ve neden geçiyorsun diye sorduğunda kendisine hakaret ettiğine dair savunması hiçbir delille doğrulanmadığını ileri sürerek, hükümde direnmeye karar vermiştir.
Dosyaya, toplanan delillere ve olayın akışına göre:
Sanık Hamza ağabeyi Galib'e ait fıstık bahçesinde bekçilik yapmaktadır. Mağdur Hasan, sanığın ihtarına rağmen fıstık bahçesinden geçmekte ve diğer köylüler örnek olmaktadır. Olay günü tekrar fıstık bahçesinden geçen mağdurla sanık arasında bu konuda tartışma başlamış, mağdur sanığa küfür edince sanık üzerinde taşıdığı çakı bıçağı ile mağduru sol meme üzerinden hayati tehlike yaratıp 25 gün iş-güçten kalacak şekilde yaralanmıştır.
Bu açıklamadan anlaşılacağı üzere ilk haksız hareket sanığn bekçilik yaptığı fıstık bahçesinden muhtelif zamanlarda sanığın ihtarına rağmen mağdurun geçmesi ve olay günü de neden geçtiği sorulduğunda mağdurun sanığa sövmesi mağdurdan gelmiştir.
Bu husus, aksi sabit olmayan savunmadan ve olayın seyrinden anlaşılmaktadır. Ceza hukukunda kural, savunmanın ispatlanması değil savunmanın aksinin ispatlanmasıdır. Bu nedenle yerel mahkemenin savunma hiçbir delille doğrulanmamıştır. Şeklindeki açıklamasında isabet yoktur.
Bu nedenlerle sanık ve o yer C. Savcısının temyiz itirazlarının kabulüyle direnme hükmünün açıklanan sebeplerden dolayı bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle direnme hükmünün istek gibi BOZULMASINA, 23.3.1987 gününde oybirliğiyle karar verildi.