 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1986/504
K: 1986/670
T: 29.12.1986
DAVA : Adam öldürmek suçundan sanık Ramazan'ın hükümlülüğüne dair, (Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 16.12.1985 gün ve 121/256 sayılı hüküm re'sen temyize tabi olduğundan, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nce incelenerek bozulup yerine geri çevrilmiştir.
İlk hükümde direnmeye ilişkin aynı mahkemeden verilen 30.6.1986 gün ve 95/116 sayılı son hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, re'sen temyize tabi olduğundan, dosya C. Başsavcılığı'nın hükmün onanması istemini bildiren 13.11.1986 gün ve 1/3555 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle; Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Adam öldürmek suçundan sanık Ramazan'ın, TCK. nun 450/3-9, 59,31 33. maddeleri gereğince müebbet ağır hapis cezası ve fer'i cezalarla cezalandırılmasına ilişkin hükmü, Özel Daire:
(Hükme esas alınan belgelerden olan otopsi raporu, maktulenin okul çantası içinden sanığın ismi yazılı kağıt parçasının çıktığını belirten zabıt ve maktülenin kilotundan alınan spermlerin tetkikinden sanığın kan gurubuna uyan "A" gurubundan bir kimsenin tecavüzüne uğramış olduğunu belirten zabıt, ahvali şahsiye kayıtları ve Adli Tıp sicil kaydı, tanık ifadeleri ve tüm diğer belgeler sanığa okunarak bir diyeceğinin olup olmadığının sorulmaması suretiyle CMUK.nun 242 ve 250. maddelerine muhalefet edilmiş bulunması) isabetsizliğinden bozmuş;
Yerel mahkeme ise: (başka suçtan, başka cezaevinde tutuklu bulunan, duruşmadan vareste tutulmasını talep etmesi nedeniyle talimatla savunması yaptırılan, duruşmaya celp edilmesine lüzum görülmeyen sanığa, duruşmadaki belgelerinin okunarak diyeceklerinin sorulması hususu düşünülemez) gerekçesiyle önceki hükümde direnmiştir.
CMUK.nun 242. maddesinin amir hükmü "sübut sebepleri olarak kullanılacak senetler vesair evrak duruşmada okutturulur" şeklindedir. Kamu aleniyetinin sağlanması ve ayrıca duruşmanın sözlülük ve doğrudan doğruya olma prensibinin gerçekleştirilmesi için bu çeşit belgelerin sanık hazır olmasa bile okunması anılan madde gereği zorunludur.
Yerel mahkemenin, Özel Daire kararında açıklanan ve hükme dayanak yaptığı belgeleri duruşma esnasında okutturmadan hüküm kurması bu itibarla yasaya aykırı olduğu gibi; idam cezasını gerektiren bir suça ilişkin olarak yargılaması yapılan sanığa, suçun bu mahiyeti gözönünde tutularak, bahis konusu belgelerin, istinabe yoluyla okutturulmasından sonra diyeceğinin sordurulması da gerektiğinden, re'sen temyiz incelemesine tabi olan direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tebliğnamedeki isteme aykırı şekilde, yerel mahkeme direnme hükmünün BOZULMASINA 29.12.1986 gününde ve oybirliğiyle karar verildi.