 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1986/442
K: 1986/652
T: 29.12.1986
DAVA : İhtilasen zimmet suçundan sanıklar Fethi ve arkadaşlarının yapılan yargılamaları sırasında; K.... İlçe İdare Kurulu ile Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi kararları arasında çıkan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için gönderilen dosya C. Başsavcılığı'nın Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik kararının kaldırılması istemini bildiren 9.10.1986 gün ve TM. 723 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle; Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : K.... Belediyesi'nde Muhasebe Müdürü olan sanık Fethi ile işçi Süleyman'ın, vergi iadesi talebinde bulunmayan İbrahim ile Recep adlı şahıslar adına vergi iadesi tahakkuk ettirerek, sahte belge düzenlemek suretiyle bu paraları çektiklerinin iddia edilmesi üzerine yapılan idari soruşturma sonunda, K.... İlçe İdare Kurulu'nun 23.9.1985 gün ve 11 sayı ile:
Sanığa isnat edilen suç, 1609 sayılı Kanun hükümleri kapsamına girdiğinden, bu hususta kurulumuzca Memurun Muhakematı Kanununa göre karar verilmesine gerek olmadığına karar verilmesi üzerine, Ödemiş C. Savcılığı'nın 19.11.1985 gün ve 182 sayılı iddianamesiyle "ihtilasen zimmet suçunu işlediklerinin anlaşıldığı" gerekçesiyle ve TCK.nun 203. maddesinin uygulanması istemiyle sanıklar hakkında kamu davasının açıldığı Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesince, 31.3.1986 gün ve 315/68 sayı ile:
Suç sahte belge düzenleme niteliğine dönüşebileceğinden ve sanıklar hakkında verilmiş bir lüzumu muhakeme kararı bulunmadığından, K.... İlçe İdare Kurulu'nca lüzumu muhakeme kararı alınmasının sağlanması için sanıklar hakkında açılan kamu davasının CMUK.nun 253/4. maddesi uyarınca durdurulmasına) karar verilmiş, bu suretle K..... İlçe İdare Kurulu ile Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuş bulunmaktadır.
Ödemiş C. Savcılığı'nca "ihtilasen zimmete para geçirmek suçundan sanıklar hakkında kamu davası açılmış bulunması; İlçe Yönetim Kurulunu suç niteliğini kabule zorunlu kılmaya müncer olacak biçimde görevsizlik kararı verilmesinin 1609 sayılı Yasanın amacına aykırı olacağı; anılan yasa uyarınca kamu davasının açılmasından sonra, sanıkların iddianamede açıklanan eylemlerine ilişkin olarak yapılan soruşturma sonunda belirlenecek suç niteliğine göre gereken kararın, kamu davasının açıldığı mahkemece verilmesi icap ettiği gözönünde tutulduğunda, Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik kararının kaldırılmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tebliğnamedeki isteme uygun şekilde, Ödemiş Ağır Ceza Mahkemesi'nin 31.3.1986 gün ve 315/68 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına, dava dosyasının adı geçen mahkemeye gönderilmesinin sağlanması için C. Başsavcılığı'na tevdiine, 29.12.1986 gününde ve oybirliğiyle karar verildi.