 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1986/8414
K: 1986/9473
T: 22.10.1986
DAVA: Davacı, kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm, süresi içinde davalı Kooperatif müdürü tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : 1 - Yapılan soruşturmaya, toplanan delillere, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - Kıdem tazminatına esas alınan geniş ücret kavramına dahil edilen teşvik primi sözleşmede araç, gereç ve diğer ihtiyaç maddelerinin, pazarlanıp satışına bağlı, şartlı ve değişken bir ödeme olduğundan, bu tazminata esas alınacak ücret kavramına dahil edilmemesi gerekir. Mahkemenin aksi yönde yapılan bilirkişi hesabına dayalı olarak karar vermesi bu yönden hatalı olup bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten BOZULMASINA, 22.10.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.