 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:1986/7479
K:1986/8804
T:02.10.1986
* ÖZEL DERSHANE
* SÖZLEŞMELERİN ONAY KOŞULU
ÖZET : Bir öğretmenin özel okul veya dershanecice ders verebilmesi için düzenlenen sözleşmesi Milli eğitim Bakanlığı'nca onaylanması gerekir. Bu onay sözleşmenin geçerlik koşuludur.
(625 s. ÖÖK. K m. 2, 34)
Davacı, ücret farkı, fazla çalışma parası ile cezai şartın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmekle; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
1 - Dosyadaki yazılarla toplanan delillere ve kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeblere göre davalının aşağıdaki belidin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - Davacı aslında öğretmen olup şube müdürü sıfatı ile çalışmak üzere ... Dershanesi ile aralarında önce 1.9.19841.9.1985 tarihleri arasını kapsayan sözleşme yapmışlar ve bu sözleşmeye kurs öğrenci ücretlerine yapılan zamların davacının ücretlerine de yansıyacağı şeklinde bir hüküm getirmişler, ayrıca taraflardan biri sözleşmeye uymazsa diğerine 1.000.000 TL. tazminat ödeyeceğini kararlaştırmışlardır. Ancak bu sözleşme, Milli Eğitim Bakanlığı onayına sunulmamıştır. Bundan sonra 1.11.1984 tarihinden 1.11.1985 tarihine kadar geçerli olmak üzere 1.10.1984 tarihinde 2. bir sözleşme yapılmıştır. Bu ikinci sözleşmede ilk sözleşmedeki ücret zamlarının yansıyacağına ve cezai şarta ait hükümler yer almamıştır. 2. sözleşme Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayına sunulmuş, izin alınmış ve bu sözleşmeye göre çalışmıştır. 625 sayılı Kanuna göre bir öğretmenin özel okul veya dershane ders verebilmesi için sözleşmenin Milli Eğitim Bakanlığı'nca kabul edilmiş olması gerekir. Bakanlığa sunulmayan veya Bakanlığın kabulünden geçme yen bir sözleşme ile özel okullarda veya dershanelerde öğretmen çıkartırılma mümkün değildir. Zira, Bakanlığın onayı bir geçerlik şansı durumda ilk sözleşme geçerlik kazanmamıştır. Davacı ancak geçerli olan ikinci sözleşmeye göre çalıştırılmıştır. Hakkında uygulanacak sözleşme ikincisidir. Bundan başka ikinci sözleşme yapılmakla birinci sözleşme ortadan kalkmıştır. Böyle olunca davacı daha önce çalışmaya başlamış olsa bile ilk sözleşmeye dayanarak bir hak iddia edemez. Bu itibarla cezai Şart ve kurs ücretlerine yapılan zammı isteyemez. Mahkemenin cezai şarta ve ücret zamlarının yansımasından doğan fark haklara karar vermiş olması usül ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda belirtilen nedenlerle (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 2.10.1986 gününde oybirliğiyle karar verildi.