 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1986/7478
K: 1986/8803
T: 02.10.1986
DAVA : Davacı, yevmiye kesimi cezasının haksız olduğunun tesbitiyle kesilen cezanın davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme gerçekleşmeyen davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı, disiplin kurulunca kendisine verilen ücret kesme cezasının TİS. ve hukuka aykırı olduğunun tesbitini ve kesilen ücretin kendisine iadesini istemiştir.
Mahkeme böyle bir uyuşmazlığın İş Mahkemesinde çözümlenemeyeceği gerekçesi ile isteği reddetmiştir.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunun 1. maddesinde İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının İş Mahkemelerinde çözümleneceğini hükme bağlamıştır. Öbür yandan 2822 sayılı kanun, TİS. ve Grev Lokavt Kanununun 66. maddesinde bu kanun uygulamasından doğan bütün uyuşmazlıkların yine iş davalarına bakmakla görevli mahkemeler de çözümleneceğini emretmiştir. Yine aynı Kanunun 6. maddesinde TİS'nin hizmet akdi yerine geçeceği belirtilmiştir. Disiplin kurulunun kuruluşu görevleri yetkileri TİS'le düzenlendiğine göre, ortaya getirilen uyuşmazlık akitten doğmaktadır. Gerek 5521 sayılı Kanunun 1. maddesi gerekse 2821 sayılı Kanun 66. maddesindeki görev belirleyici hükümlerin kapsamı içinde kalmaktadır. Bu itibarla uyuşmazlığın esasının incelenip esasla ilgili bir hüküm oluşturulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda belirtilen nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, bozmada oybirliği gerekçesinde oyçokluğu ile 2.10.1986 gününde karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Uyuşmazlık, disiplin cezalarına ilişkin TİS hükümlerin uygulanmasından doğmuştur.
Toplu İş Sözleşmesi uygulamasından doğan uyuşmazlık türleri, 2822 sayılı TİSGLK'nun üçüncü bölümünde gösterilmiştir. bunlar 60. maddedeki yorum davası ve 61. maddedeki eda davasıdır.
61. maddedeki yorum davası bir tesbit davasıdır.
Uyuşmazlık, yorum davasına konu edilebilecek nitelikte değildir. bu itibarla, TİS gereğince disiplin kurulu tarafından verilen cezanın hukuka aykırılğının tesbiti veya iptali şeklinde bir dava dinlenemez.
Ancak, davacı yevmiye kesintisi cezasının TİS'nin disiplin cezaları hükümlerine riayet edilmeksizin verildiğini de iddia ederek kesilen yevmiyenin iadesini istemiştir.
O halde, yapılacak iş, bu istek bir eda davası biçiminde kabul olunarak sözkonusu yevmiye kesintisi cezasının TİS'nin disiplin cezası hükümlerine uygun olarak verilip verilmediğini inceleyip denetlemek uygun ise isteği reddetmek, aksi sabit görülürse kesilen yevmiyenin iadesine karar vermekten ibarettir.
Hükmün bu gerekçe ile bozulması gerektiği kanaatiyle çoğunluğun bozma gerekçesine katılmıyorum.